Uventet stor tilgang til skolepraktik

Praktik. De første fem måneder af 2006 er der oprettet 17 procent flere praktikpladser i virksomhederne end i den samme periode sidste år. Alligevel er antallet af unge, der kommer i skolepraktik uventet højt.

Ambitionen om at nedbringe antallet af unge der indgår aftale om skolepraktik til 1200, bliver ikke nået i år.

- Der kommer flere unge i skolepraktik, end vi havde håbet på. I de første fem måneder er der indgået 1200 aftaler, så vi når formentligt op omkring 2.000 i år, siger kontorchef Jørgen Torsbjerg Møller fra Undervisningsministeriet.

I alt var der en tilgang af elever på 1221 til skolepraktik fra 1. januar i år til udgangen af maj, hvilket er en stigning på fire procent i forhold til samme periode sidste år, fremgår det af nye tal fra Undervisningsministeriet.

Tag flere lærlingeJørgen Torsbjerg Møller angiver to årsager til den uønskede udvikling: - Det er sværere end forventet at få unge til at vælge en uddannelse, hvor det er til at finde en praktikplads. Samtidig har det været svært at få virksomheder til at oprette praktikpladser i nogle af de brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft, siger han.

Han undrer sig eksempelvis over, at der fortsat er unge i skolepraktik som murere. - Mange af murervirksomheder rekrutterer arbejdskraft østpå, måske burde de overveje at få en lærling i stedet. Den kritik afvises af direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri: - Vi skal helt tilbage til 1968 for at finde et tilsvarende højt antal lærlinge inden for murerfaget. Man må heller ikke glemme, at det er færdiguddannet arbejdskraft, der er mangel på. Man kan ikke ansætte en lærling, fordi man mangler arbejdskraft. En lærling er under uddannelse, siger han.

Det totale antal af unge i skolepraktik er faldet med 37 procent fra maj 2005 til maj 2006. Forklaringen på det kraftige fald er, at skolepraktikken blev afskaffet på syv populære uddannelser fra 1. januar 2005, bl.a. på tømrer- og snedkeruddannelserne. Men nedgangen lever som før beskrevet ikke op til forventningerne.

Flest nye praktikpladser i byggerietAf tallene fra Undervisningsministeriet fremgår det, at virksomhederne inden for byggeriet er bedst til indgå nye praktikaftaler. Således har bygge- og anlægsvirksomhederne øget antallet af praktikpladser med 30 procent i de første fem måneder af 2006. - De generelt gode konjunkturer betyder, at virksomhederne i højere grad tør indgå uddannelsesaftaler af tre til fire års varighed. Derudover har mange virksomheder fokus på, at de i tider med flaskehalse skal sikre fremtidens arbejdskraft, siger direktør Michael H. Nielsen.