Uventet rentenedsættelse vidner om stort pres på kronen

Den danske krone har været under belejring siden den schweiziske valutabombe i sidste uge, vurderer analytiker.

Foto: Mads Nissen. Arkivfoto. Valutaspekulanter køber kroner i håb om at tvinge Danmark til at bryde fastkurspolitikken med euroen.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbankens rentenedsættelse kommer lidt tidligere end ventet og vidner om, at styrkelsespresset på den danske krone er ganske stort. Det siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen, der egentlig havde skønnet, at Nationalbanken ville have ventet til på torsdag. Således venter flere iagttagere, at Den Europæiske Centralbank, ECB, vil annoncere nye pengepolitiske lempelser i form af køb af statsobligationer på torsdag, og det kunne have været et godt tidspunkt for Nationalbanken at handle på, da man så kendte omfanget af ECB's program.

- Men Nationalbanken har åbenbart ikke kunnet vente, da der tilsyneladende har været et stort interventionskøb af valuta de sidste par dage som konsekvens af presset for en styrkelse af den danske krone. Det har gjort det nødvendigt at forsøge at dæmme op med en rentenedsættelse, siger Jes Asmussen.

Han peger på, at størrelsen af rentenedsættelsen og det faktum, at den både gælder ind- og udlånsrenten, siger noget om, at styrkelsespresset har været ganske stort.

Årsagen til udlandets interesse for den danske krone, er både udsigten til nye lempelser fra ECB samt ikke mindst den valutabombe, som den schweiziske centralbank detonerede i sidste uge ved at droppe minimumskursen på 1,20 schweizerfranc for en euro.

Det har fået udenlandske investorer til at belejre den danske krone og øget valutaindstrømningen til Danmark på grund af de relativt højere renter i Danmark på både obligationer, men også i Nationalbanken, forklarer Jes Asmussen.

Med mandagens sænkning på 15 basispoint er den danske udlånsrente på 0,05 pct. nu den samme som i euroregionen. Det gælder også indskudsbevisrenten på minus 0,20 pct.

Nationalbankens indgreb har foreløbigt ikke bevæget den danske krone særligt meget. Euroen ligger 50 minutter efter offentliggørelsen i 7,4344 kr. - hvilket svarer til niveauet før meddelelsen. Siden den schweiziske centralbank, SNB, satte alpelandets valuta fri i torsdags, er den danske krone styrket fra et niveau lige under 7,44 kr. for en euro til omkring 7,43 mandag morgen. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er det stærkeste niveau siden 2012 over for euro.