Uventet grøn milliardregning til elkunderne

Den grønne PSO-afgift har kostet forbrugerne 2,6 milliarder kroner mere end forventet, da energiaftalen blev indgået i 2012, viser beregninger. Også erhvervslivet har fået en ekstraregning.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2,6 milliarder kroner. Så meget mere end ventet har PSO-afgiften på miljørigtig strøm kostet de private elkunder. Det viser beregninger foretaget af Jyllands-Posten.

Da regeringen for to år siden præsenterede PSO-afgiften, der blandt andet udbetales som støtte til vindmøller og biogas, var udgangspunktet, at en typisk husstand i 2013 skulle betale 750 kroner i PSO-afgift og 800 kroner i 2014.

Men sidste år betalte en typisk husstand 1.086 kroner, mens regningen i år står til at lande på 1.317 kroner. Dermed vil elkundernes regning sammenlagt blive 2,6 milliarder kroner større end det oprindelige skøn, viser beregningerne, som bygger på tal fra Energinet.dk og Energistyrelsen.

Og også virksomhederne har fået en ekstraregning. Den løber ifølge avisens beregninger op i 5,2 milliarder kroner, hvorved den samlede ekstraregning ender på 7,8 milliarder kroner alene for perioden fra 2012 til 2014.

I Parcelhusejernes Landsforening kalder formand Allan Malskær fejlskønnet for »direkte pinligt«.

Også i foreningen Sammensluttede Danske Energiforbrugere er der udpræget utilfredshed.

»Tallene viser jo, at energiaftalen simpelthen ikke holder vand. Derfor er politikerne nødt til at finde mandsmodet til at ændre på aftalen,« siger foreningens formand, Boe Carslund-Sørensen, til Jyllands-Posten og tilføjer, at det er helt forkert, at elkunder i dag betaler mere i PSO-afgift end for strøm.

Ifølge de to foreninger bør regeringen lempe på PSO-afgiften for private elkunder. Og det er man enig i hos Dansk Folkeparti, der er med i aftalen, oplyser klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF).

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) kan dog ikke se behovet for en PSO-rabat og henviser til nye beregninger fra Energistyrelsen, der viser, at markedsprisen på strøm er faldet tilsvarende, mens den grønne elafgift er steget.

Derfor er der ikke blevet hentet flere eller færre penge op af lommerne på de almindelige forbrugere, lyder det fra ministeren.