Utraditionelt Novo-træk kan hæve prisen på belgisk opkøb

Novo Nordisk har offentligt meldt ud, at man vil købe Ablynx. Det øger salgsprisen, mener analytikere.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk foretog sig mandag et usædvanligt træk ved at delagtiggøre omverdenen i, at man er meget interesseret i at købe det belgiske biotek-selskab Ablynx.

I en pressemeddelelse fortalte den danske medicinalgigant, at man trods flere henvendelser til Ablynx' bestyrelse ikke har haft mulighed for at komme videre med sit bud på 19,4 milliarder kroner.

Belgierne har ikke engang villet mødes med danskerne, og derfor forsøger medicinalgiganten nu at råbe selskabets aktionærer op ad andre kanaler.

Det er et ret usædvanligt træk, mener Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

»Jeg kan ikke mindes, at Novo Nordisk har gjort det før.«

»Normalt er man også bedst tjent med at forhandle via bestyrelsen. Det her skærper kun prisen og får måske andre potentielle budgivere ud af busken,« siger Per Hansen.

Michael Friis Hansen, der er senioranalytiker hos Danske Bank Markets, mener også, at Novo Nordisk tager en chance med dette træk.

»Det øger risikoen for, at handlen ikke bliver til noget, og det fører formentlig også til en højere slutpris.«

»Nu er Ablynx jo af hensyn til sine egne aktionærer tvunget til at afsøge markedet for at finde ud af, om der er andre mulige købere,« siger han.

Novo Nordisks finansdirektør, Jesper Brandgaard, fortalte på en telefonkonference torsdag, at Novo Nordisk er villig til at justere sit bud, hvis man får yderligere indsigt i Ablynx' virksomhed.

»Dermed siger han indirekte, at prisen er af mindre betydning. Man vil betale det, som Ablynx koster,« siger Per Hansen.

På Nasdaq Copenhagen har Novo-aktien bevæget sig mere eller mindre vandret.

Det skyldes formentlig, at der er stor usikkerhed om handlen og potentialet i de lægemidler inden for blandt andet blødermedicin, som Ablynx er i færd med at udvikle.

»Der er nogle mulige synergier med Novos nuværende bløderforretning, som helt sikkert vil give værdi.«

»Omvendt er det jo slet ikke sikkert, at de lægemidler, man har i pipelinen, i sidste ende er så gode, som man forventer,« siger Michael Friis-Jørgensen.

Mandag eftermiddag udsendte Ablynx en fondsbørsmeddelelse, hvor bestyrelsen forklarer, at man anser Novo Nordisks bud som værende for lav i forhold til selskabets værdi og fremtidsmuligheder.

Hvis det lykkes for Novo at overtale Ablynx-ejerne til at sælge, kan det blive Danmarks tredjestørste virksomhedshandel nogensinde.

Carlsbergs køb af bryggeriet Scottish & Newcastle til en pres af 57 milliarder kroner er klart den dyreste.

Næste på listen er A.P. Møller-Mærsks køb af tyske Hamburg Süd, som kostede 27,5 milliarder kroner.