Usikre forbrugertal står i vejen for investeringer

Tallene for udvikling i privatforbruget er så usikre, at det gør det vanskeligt for danske virksomheder at planlægge investeringer, og det kan koste arbejdspladser.

Tallene for privatforbruget er steget indtil videre i 2015, men tallene er usikre, og det skader danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går det godt med privatforbruget, eller går det bare okay? Mange virksomheder har alvorlige tvivl i forhold til, om de kan investere og planlægge langt frem i tiden, da mange indikatorer for privatforbruget er usikre, og det møder kritik. Det skriver Børsen torsdag.

Fem ud af seks nøgletal, der siger noget om privatforbruget er behæftede med usikkerhed, og økonomer advarer mod, at det kan gå ud over danske virksomheders lyst til at investere, da det er for usikkert at planlægge langt frem.

»Det er skadeligt for virksomhedernes planlægning og investeringer og dermed kan det i sidste ende også være skadeligt i forhold til at få flere i arbejde,« siger Thomas Søby, der er Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, til Børsen.

Privatforbruget tegner sig for cirka halvdelen af BNP, så det er derfor en meget vigtig indikator for, om det går godt. Der er dog flere ting, der er svære at måle i forbindelse med privatforbruget. For eksempel gælder overførsler mellem privatpersoner over Mobilepay også med i tallene for Dankort-omsætning, og det kan give et forkert billede, da langt fra alle Mobilepay-betalinger passer ind i billedet af privatforbrug. Betalingsappen Swipp tæller til gengæld ikke med.

Også opgørelser over brug af udenlandske kreditkort, bilsalget og detailomsætningen er behæftede med betydelig omsætning, og det er derfor svært at give et præcist billede på, hvor meget privatforbruget stiger.