Usikkerheden er det eneste sikre

På trods af et historisk lavt eksportniveau til Storbritannien er markedet stadig enormt vigtigt for dansk økonomi. Konsekvenserne af et Brexit er svære at spå om, men usikkerheden er så godt som givet.

EU-top kæmper for at holde briterne i EU. Løkke støtter ubetinget britisk EU-aftale- - Storbritanniens premierminister David Cameron besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet i København fredag den 5. februar 2016  (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det er vindmøller fra Vestas, det er svinekød fra Danish Crown, det er mælk fra Arla, det er pumper fra Grundfos. Storbritannien er et af de vigtigste afsætningsmarkeder for danske varer, så der er ikke noget at sige til, hvis rød-hvide erhvervsledere mister søvn i disse uger ved udsigten til Brexit-afstemningen den 23. juni. Udfaldet på valgdagen bliver på mange måder definerende for dansk erhvervsliv, men hvor stor en dukkert et potentielt nej til unionen bliver, er meget svært at spå om.

»Problemet er, at man ikke aner, hvad der kommer i stedet for, og hvordan den økonomiske situation bliver. Det kommer helt an på, hvilken ordning man kan forhandle sig frem til, og det er meget svært at vide, hvad det ender med,« siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, der bakkes op af makro­økonom hos Sydbank, Søren V. Kristensen:

»Det er svært at vurdere, hvor stor en effekt et Brexit vil have på eksporten. For at vurdere det skulle man kende den eventuelle nye toldsats – jo højere den bliver, jo mere vil det komme til at koste,« siger Søren V. ­Kristensen.

Hvis briterne stemmer sig selv ud af unionen den 23. juni, vil der gå mindst to år, før briterne kan forlade unionen. Det er i denne periode, at EU og briterne ville skulle forhandle en aftale, der kan træde i stedet for EU-medlemskabet.

»De realøkonomiske konsekvenser mærker vi først om to år, når udtrædelsen fra EU bliver effektueret, så i første omgang skal man være mest nervøs for uroen på de finansielle markeder,« siger Søren V. Kristensen fra Sydbank.

Hvordan en endelig aftale vil se ud, ved vi af gode grunde ikke, men det bliver formentlig ikke en rolig sejlads for dansk eksport, mens politikerne diskuterer, vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

»Et Brexit kan skabe uro, hvor danske eksportvirksomheder holder sig tilbage fra at investere i det engelske marked. Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om, hvad politikerne bliver enige om, det er også et spørgsmål om, at når man har en usikkerhed om noget så fundamentalt som handel, så er det negativt for eksporten,« siger Steen Bocian.

Hos Danske Bank er Las Olsen enig i, at usikkerheden om briternes fremtid ved et Brexit er nok til at hæmme eksporten.

»Det vil betyde, at vi kommer til at se nogle kvartaler med lavere vækst, end vi ellers ville have haft, fordi nogle investeringer bliver udskudt. Men det er vigtigt at understrege, at det er en kortsigtet effekt, for man må antage, at de investeringer vil finde sted, hvis der kommer en afklaring, hvor der ikke sker så meget økonomisk set,« siger Las Olsen.