Usikkerhed efter britisk valg sender aktier og pund ned

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Storbritanniens premierminister, Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Good morning,

Storbritanniens premierminister, Theresa May, og De Konservative står lige nu til at miste sit absolutte flertal i Underhuset, og det skaber uro på de finansielle markeder. Vi giver dig dagens Business-overblik.

1
Sådan reagerer markederne på britisk valg

Den britiske valuta sigter mod nye lavpunkter efter nattens dramatiske stemmeoptælling, hvor De Konservative godt nok ser ud til at beholde pladsen som Storbritanniens største parti. Men foreløbige resultater indikerer, at May mister sit flertal. De Konservative står på nuværende tidspunkt til at miste 12 pladser i parlamentet, mens Labour ser ud til at gå 22 frem.

Over for den amerikanske dollar dykkede pundet i nat med næsten 2 pct. fra 1,2959 til 1,27, hvilket var det laveste niveau siden november 2016. Men det har siden rettet sig en smule til et fald på 1,6 pct. til 1,2767 dollar. Ifølge det amerikanske medie Bloomberg er valgresultatet i Storbritannien det værst tænkelige scenarie for den britiske valuta.

Forud for børsåbningen i Europa kigger investorerne spændt mod Asien, hvor det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er i et plus på 0,6 pct. Til gengæld falder Hangseng-indekset i Hongkong med 0,25 pct.

Specielt firmaer med store interesser i Storbritannien må se sine aktier falde, skriver Reuters. Bilfabrikanten Nissan måtte se sine aktier falde med 0,32 pct., mens teknologivirksomheden Hitachi faldt med 0,41 pct. Sony faldt 0,31 pct., mens bilfabrikanten Toyota faldt 0,13 pct.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
600 ledere rammes af konkurskarantæne i år

Vi springer videre til dagens tophistorie i Berlingske, som sætter spot på, at antallet af direktører og bestyrelsesmedlemmer, der fradømmes retten til at drive virksomhed, er eksploderet.

Alene Sø- og Handelsretten i København venter at idømme 600 tidligere ledelsesmedlemmer konkurskarantæne i 2017, oplyser rettens præsident, Henrik Rothe.

Da Folketinget i foråret 2013 vedtog en lov om karantæne til bekæmpelse af konkursrytteri, var det forventningen, at omkring 150 ledere årligt ville blive ramt.

3
Novo-topchef: Vi kan miste samfundets respekt

Medicinalkæmpen Novo Nordisk har i løbet af det seneste halve år hug for høje medicinalpriser i USA - ikke mindst af den amerikanske toppolitker Bernie Sanders.

29-årige Allison Bailey, der bor i USA og lider af type 1-diabetes, fortalte for nylig, hvordan hun mærker til, at Novo Nordisk tidligere på året har sat prisen på sin hurtigtvirkende insulin Novolog op med næsten otte pct.

I et interview med Berlingske erkender Novo Nordisk topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, at medicinalkæmpen risikerer varig skade på sit omdømme i USA, når flere og flere patienter kommer til at betale overpris for medicin.

»Det dur simpelthen ikke, når patienter i USA falder mellem to stole og ender med at betale for meget for deres medicin. Det ved mellemmændene også godt. Hvis vi ikke sammen løser det, så taber vi sammen. Og vi mister samfundets respekt,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Læs interviewet med Novo Nordisk-topcefen her.

4
Danske virksomheder er dårligt dækkede mod IT-kriminelle

Danske virksomheder beskytter sig ikke godt nok mod hackerangreb, for de danske forsikringer halter langt efter de udenlandske.

Det viser en sammenligning af ti forsikringsselskabers forsikringer mod cybercrime, som forsikringsmæglerselskabet Söderberg & Partners står bag, skriver Finans.

»De amerikanske forsikringsselskaber som Chubb og CNA har generelt en bedre dækning end de danske selskaber som Tryg, Topdanmark eller Codan,« siger Carsten Scharff, special risk executive i Söderberg & Partners, til Finans.

Den danske forsvarsvirksomhed Terma bekræfter, at danske forsikringsselskaber halter bagefter.

5
Ulven kommer og rammer danske boligejere

Nu skulle den være god nok. Ulven kommer, og den kommer snart. Den magtfulde Basel-komité har i lang tid barslet med sin fjerde omgang anbefalinger til nye, internationale retningslinjer på finansområdet, og netop nu går der mange rygter om, hvornår aftalen lander.

»Forventningen lige nu er, at der muligvis kan lande en aftale allerede inden sommer­ferien,« siger direktør Ulrik Nødgaard til Berlingske.

Læs om de berygtede og frygtede Basel-krav her.

Det sker i dag

Kl. 09.00: Overskuddet på den danske betalingsbalance i april præsenteres.
Kl. 10.00: Antallet af ledige italienere i årets første kvartal afsløres.
Kl. 10.30: Storbritannien fremlægger tal industriproduktionen i april.
Kl. 16:00: Seneste opgørelse for amerikanske engroslagre offentliggøres.