USAs regnskabssæson tegner godt

Opsvinget i økonomien giver opsving i virksomhedernes indtjening. De første regnskabstal for 2012 viser fremgang.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS

For fire år siden var bilkæmperne i Detroit det udtrykte billede på USAs økonomiske sammenbrud. I dag afspejler de det modsatte. I et Amerika, som nu er inde i et lille, men solidt opsving, begynder bilkoncerne Ford og General Motors igen at hyre folk.

Alene Ford planlægger at ansætte 4.500 nye medarbejdere i løbet af i år. Det var i forvejen kendt, at Ford ville hyre 2.350 nye timelønnede bilarbejdere i Michigan, men nu fortæller koncernen, at der oveni kommer 2.200 nye månedslønnede, altså folk, der ikke vil blive snavset til i arbejdstiden.

»Efterhånden som vi udvider vores produktportefølje af brændstoføkonomiske køretøjer, får vi brug for flere folk på kritiske områder som ingeniørarbejde, produktion, softwareudvikling og andre IT-funktioner,« forklarede Fords USA-chef, Joe Hinrichs, i en udtalelse.

Helt parallelt med Fords udmelding oplyser GM, at man vil ansætte omkring 1.000 softwareudviklere, projektledere, database-eksperter og lignende til et nyt IT-innova­tionscenter i udkanten af Atlanta, Georgia. GM hjemtager simpelthen IT-funktioner, som tidligere har været outsourcet.

De to bilkoncerners udmeldinger afspejler stigende salgstal de seneste måneder, og salgstallene ventes naturligvis også at præge 2012-regnskaberne, når de engang kommer. Regnskabssæsonen i USA er allerede i gang, selv om vi kun er ved at afslutte den anden uge af 2013, og de første tal ser opløftende ud.

I går aflagde Wells Fargo regnskab som den første af de amerikanske storbanker, og det viser et overskud i fjerde kvartal, som ligger 25 procent over 2011. Fremgangen skyldes ikke mindst, at Wells Fargo har styrket sin position på markedet for boliglån, som er i bedring nu.

Tirsdag kunne landbrugsleverandøren Monsanto offentliggøre resultat for det regnskabskvartal, som sluttede med udgangen af november; det viste en stigning i nettoresultatet på hele 170 procent, ikke mindst fordi tørken i USA har skabt øget efterspørgsel efter koncernens genmodificerede såsæd.

Endelig kunne olieselskabet Chevron i ugens løb annoncere, at indtjeningen i fjerde kvartal vil blive »markant højere« end i tredje kvartal. Fra finansverdenen oplyste American Express, at overskuddet i fjerde kvartal blev halveret i forhold til 2011. Men det skyldes ekstraordinære omkostninger i forbindelse med nedlæggelse af 5.400 stillinger, 8,5 procent af det samlede antal ansatte, så det var i virkeligheden en god nyhed set med aktionærøjne.

»Vi er nået frem til, at onlinebetjening er den foretrukne kanal for mange kunder,« sagde den arbejdende bestyrelsesformand, Kenneth Chenault.