USAs økonomiske skæbne ligger hos forbrugerne

De færreste økonomer tro på en egentlig recession i USA. Og nedgangen i verdens største økonomi betyder mindre for resten af verden end tidligere.

Den amerikanske afmatning har givet genlyd verden over. Her på det sydkoreanske aktiemarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
1,4 millioner amerikanske husejere må forlade hus og hjem. De er i tvangsauktionens gabestok og flere vil komme til i det nye år. Krisen på det amerikanske boligmarked er langt fra overstået, og tilbageslaget i den amerikanske økonomi vil sende dønninger gennem hele verdensøkonomien.

Men eksperterne tror på, at vi undgår den helt store økonomiske nedtur. Ritzau og RB-Børsen har spurgt 54 af landets førende økonomer, og mere end to ud af tre mener, at den amerikanske økonomi klarer sig gennem krisen, mens hver femte tror på et decideret tilbageslag.

Ifølge Seniorøkonom i Nykredit Markets Ulrik Bie skyldes det, at det økonomiske verdensbillede har ændret sig siden den sidste store krise i 2001. Alt afhænger ikke længere af USA.

- Det skyldes, at der i andre dele af verden er lande med godt gang i væksten og den indenlandske efterspørgsel, især Kina og Indien, som har årlige vækstrater på 10-12 procent, siger Ulrik Bie.

Økonomerne er dog enige om, at krisen i USA vil betyde lavere vækst i Europa og dermed Danmark.

/ritzau/