USAs krisepakke styrer mod 5.400 milliarder kroner

En svimlende sum af næsten 900 milliarder dollar forhandles på plads i Kongressen for at få økonomien i sving.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Lobbyisterne slikker sig om munden i disse dage. Med udsigt til ikke mindre end 365 milliarder dollar til nye offentlige investeringer i infrastruktur handler det nu om at sikre sig en bid af kagen.

Især de talsmænd, der repræsenterer asfalt- og beton-industrierne, har travlt. Der er nemlig en verden til forskel på, om politikerne i Kongressen lægger mest vægt på nye veje og nye broer end på at renovere eksisterende veje og broer. Til det nye bruges der nemlig mest beton og til det gamle mest asfalt – og på den måde bliver politik med store ambitioner til noget ganske jordnært.

Lobbyister fra skofabrikanterne, kødbranchen og mejeriforeningen banker også på hos de folkevalgte – ofte med krav om øgede toldsatser til udenlandske konkurrenter.

Barack Obama har de seneste dage forsøgt at skære gennem lobbyisternes spin og normalt politisk bøvl ved at appellere til de folkevalgtes "sunde fornuft" for at få dem til at "begrænse det politiske til et minimum" – men så god er verden trods alt ikke. For lovgiverne fra Repræsentanternes Hus og Senatet mærker et meget hårdt og meget direkte pres i disse døgn. Ikke bare fra Obama, men i udstrakt grad fra deres egne valgkredse, der vil have deres bid af kagen.

Især de 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus, der alle er på valg hvert andet år, har deres egne vælgeres problemer meget tæt på hjemme i deres valgkredse. Samtlige USAs 50 delstater har netop meddelt, at de har stigende arbejdsløshed – og krisen mærkes nu konkret overalt. I januar er ledigheden vokset med næsten en kvart million – vel og mærke i et stigende tempo i de seneste dage.

Pengene er fordelt
Indholdet af Obamas krisepakke bliver nu konkret. Ud over de 365 milliarder dollar til investeringer i infrastruktur går 275 milliarder dollar til skattelettelser og 180 milliarder dollar til sociale programmer.

I Senatets finansudvalg har lovgiverne foreslået yderligere skattelettelser til mellemindkomster på 70 milliarder dollar. Det samlede beløb nærmer sig derved 900 milliarder dollar – eller godt 5.400 milliarder kroner.

Demokraterne har solidt flertal i begge kamre, men Obama strækker sig langt for at få så bred opbakning til krisepakken som muligt. I denne uge har han holdt et tre timer langt møde med de republikanske ledere i Kongressen for at overtale dem til at bakke op. Han gav endog løfte om at fjerne nogle knaster, som især irriterede de mest konservative – nemlig et forslag om at lade det offentlige bidrage til præventionsprogrammer. Præsidenten lovede også at se på øgede skattelettelser til små virksomheder.

Republikanerne vil have flere skattelettelser
Alligevel er Republikanerne skeptiske. De er bekymrede for, om den offentlige gæld løber løbsk, og de frygter, at krisepakken er for langsom til at sikre vækst. Deres ønske er, at en større del af krisepakken skal bruges til egentlige skattelettelser, især til virksomheder.

Under et møde i Det Hvide Hus i går bakkede en stribe virksomhedsledere fra store firmaer som Motorola, Honeywell, Xerox, IBM, Google og Kodak imidlertid op om præsidentens plan. Obama sagde efter mødet, at hans regering ønsker input fra erhvervslivet for at sikre den rette plan:

"Det her er folk, der får ting til at ske; som ansætter folk. De står helt fremme i skudlinjen og oplever de enorme problemer i vores økonomi netop nu. Deres ideer og deres bekymringer har hjulpet os med at skabe indholdet af vores krisepakke."

Præsidenten understregede, at erhvervslivet naturligvis forventer modig og hurtig handling fra Washington.

"Når det handler om at genskabe vores økonomi, ja, så kan vi ikke tøve et sekund," fastslog præsidenten i sin offensiv for at få sin krisepakke på plads hurtigst muligt.

Der er stadig et par ugers tid at forhandle i. Når Repræsentanternes Hus og Senatet har vedtaget hver deres pakke, skal de finde et samlet forslag, som derefter igen skal vedtages i hvert af de to kamre. Først derefter får Obama loven tilbage til underskrift. Efter planen inden midten af februar.