USAs indblanding i dansk eksport er en sag for EU

Amerikanske bestræbelser på at styre, hvem og hvad Danmark handler med, er problematisk. Men sagen er for stor til at håndtere fra dansk side, så den må tages op i EU-regi, lyder meldingen fra Christiansborg-politikere.

Foto: KEITH MEYERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder er i realiteten underlagt amerikansk lovgivning, hvis de ønsker at eksportere til USA eller handle med amerikanske virksomheder. Følger danske virksomheder ikke de amerikanske regler om eksportkontrol og anti-korruption verden rundt, koster det dyrt. Danske virksomheder bliver mødt med bøder, krav om forlig eller udelukkelse fra at handle med det offentlige USA.

Den slags indblanding kan danske virksomheder ikke være tjent med. Venstres Eva Kjer Hansen gør sig i dagens Berlingske Business til talsmand for, at sagen skal rejses på EU-niveau, og det synspunkt får opbakning fra både SF, S og DF.

"USAs sammenblanding af udenrigs- og handelspolitik er meget dominerende. Det er urimeligt, at de kan styre så voldsomt med de metoder. EU må på banen og i dialog med amerikanerne," siger udenrigsordfører Steen Gade (SF), medlem af erhvervsudvalget og udenrigsudvalget.

Ifølge Orla Hav (S) ville sagen være oplagt at tage op i regi af verdenshandelsorganisatinen WTO, men han gør sig alligevel til talsmand for at gå til EU med problematikken.

"Vi har en tradition for at starte et sted, hvor vi har meningsfæller, så vi må starte i EU," siger erhvervsordfører Orla Hav.

Colette Brix (DF) kan godt se, at det vil være en oplagt sag for EU, men tvivler på, at det nytter.

"Der er ingen tvivl om, at USA prøver at beskytte deres udenrigspolitik. Vi kan bare ikke bestemme over USAs udenrigspolitik, og vi skal ikke lægge os ud med USA," siger Colette Brix, erhvervsordfører og næstformand i erhvervsudvalget

Hun og Steen Gade opfordrer til, at man fra dansk side må hjælpe danske virksomheder med at håndtere problemerne. Steen Gade mener, at der er behov for øget oplysning til små og mellemstore virksomheder om eksistensen af de amerikanske regler, mens Colette Brix opfordrer til, at Erhvervs- og Byggestyrelsens 24-timers hotline opgraderes til også at kunne håndtere virksomhedernes konkrete henvendelser om de amerikanske regler for eksportkontrol og anti-korruption.