Usandsynligt at Senatet godkender nye PTC-regler i skattereform

Forslaget til den republikanske skattereform, der torsdag blev fremsat i Repræsentanternes Hus i USA, var med til at skabe usikkerhed omkring fremtidens tilskud til vindmølleproducenterne fredag.

En af mændene bag PTC-ordningen Chuck Grassley (v) Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

For at skatteforslaget kan blive en realitet, skal det også godkendes i Senatet, og ifølge konsulentfirmaet Make Consulting er der ikke stor sandsynlighed for, at det går igennem i sin nuværende form.

»Chancerne for vedtagelsen af dette udkast og dets vindbestemmelser er små, da det er højst usandsynligt, at Senatet tillader noget lovforslag at indføre så drakoniske reformer for markedet for vindenergi.«

»En af mændene bag PTC-ordningen Chuck Grassleys tilstedeværelse i Senatets finanskomité forstærker hans indflydelse og er en yderligere barriere for lignende PTC-svækkende foranstaltninger, der finder vej ind i Senatets forslag til en skatteform. Men med så omfattende en skattereform på spil, vil få - hvis nogen - andre senatorer i det lille republikanske flertal betragte PTC som andet end et forhandlingsmiddel«, skriver vindkonsulentfirmaet i en analyse.

I forslaget lægges der op til at forringe den vigtige støtteordning PTC, der består af en skatterabat for den vindmøllestrøm, der produceres de første ti år efter et projekts idriftsættelse. Størrelsen på skatterabatten skal reduceres, og ifølge Barclays tyder det også på, at forslaget lægger op til at stoppe for muligheden for at bruge de såkaldte "safe-harbour"-regler, som har været brugt flittigt af kunderne for at bevise konstruktionsstart og dermed skabe sikkerhed for, at udviklerne var berettiget til at modtage PTC-støtten.

Ordningen stod i forvejen til at blive udfaset over en årrække frem mod 2020, men det nye forslag skaber usikkerhed om vindmølleproducenternes støtte på den korte bane, vurderer flere analytikere.

Make Consulting vurderer, at hvis Senatet skulle reformere støtteordningen for vedvarende energiformer, ville det højst sandsynligt komme til at handle om, hvordan selskaberne kvalificerer sig til støtte. Ifølge konsulentfirmaet kunne det eksempelvis resultere i, at man ændrede kvalifikationsmetoden fra at være baseret på datoen for start af konstruktionen til at være baseret på datoen for kommerciel drift.

»Hvis kvalifikationstandarderne reduceres til at møde en 2020-driftsdato, vil det være en nominel velsignelse for industrien, men helt at lade kvalifikationsmetoden være og undgå nogen politisk usikkerhed eller omkalibrering i industrien vil være at foretrække«, fremgår det af analysen.

Vindkonsulentfirmaet påpeger, at forslaget under alle omstændigheder har skabt usikkerhed i vindbranchen, og derfor vil investorer nu vente på yderligere politiske signaler.

Hvis udkastet til skattereformen går igennem i sin nuværende form inden for en kort tidshorisont, vil det være et slag for industrien, da flere projekter, der tidligere kvalificerede sig til PTC, vil blive diskvalificerede, mens producenterne også vil være sårbare over for det lavere skatterabatniveau, skriver Make.

Forslaget er bragt frem i Repræsentanternes Hus' Ways and Means Committee, og formanden for komitéen, Kevin Brandy, en texansk republikaner, har indikeret, at der allerede kan blive ændret i forslaget forud for en afstemning i komitéen mandag. Og selv efter det er ændringer sandsynlige, ligesom Senatet ifølge Bloomberg News kan foreslå en separat lovgivning.

Fredag skabte forslaget usikkerhed blandt investorerne i flere store vindmølleproducenter. Aktien i danske Vestas faldt således 8,8 pct., spanske Siemens Gamesa gik 3,6 pct. tilbage, mens Nordex faldt 3,1 pct. på børsen i Tyskland.