USA-tal ventes at vise bedring

Den store amerikanske økonomi er stadig på skrump og svinder ind i størrelse. Men nye tal ventes at vise, at nedgangen er mindre end før og at en klar bedring er sat ind.

Foto: Scanpix
Eftermiddagens tal for den økonomiske vækst i USA ventes at bekræfte, at den store amerikanske økonomi ikke længere er ude i et frit fald, men tværtimod på vej mod en stabilisering.

Det er det første estimat for udviklingen i bruttonationalproduktet (BNP) i andets andet kvartal, der udsendes klokken 14.30 dansk tid.

Dette BNP viser, hvad der samlet set er produceret af varer og serviceydelser i USA og er det mest præcise og dækkende barometer for økonomiens sundhedstilstand.

Tallene har det dog med at blive revideret en del senere, men alligevel er der stor spænding om dagens tal. Der ventes at fald i BNP på 1,5 procent fra kvartalet før og det vil være betydeligt mindre end økonomien er skrumpet de foregående kvartaler.

Den nedtur, der er set i USA siden december 2007, er da også den værste i 80 år.

Både længden og dybden af den aktuelle krise er værre end nogen anden krise i nyere tid, og kun overgået af den store depression i 1930’erne.Men nu ser det ud til, at krisen lakker mod enden og at økonomien måske endda begynder at vokse svagt i årets tredje og fjerde kvartal.

Det er den lave rente, som i USA er helt nede omkring nul procent, som sammen med lavere skatter og øgede offentlige udgifter, er ved at trække verdens største økonomi op i fart.De store økonomiske stimulanspakker i USA vil ikke kun i år, men især også til næste år, virke som en kraftig saltvandindsprøjtning på den ellers noget svækkede amerikanske økonomi, der ikke alene døjer med svag vækst, men også en arbejdsløshed, som stiger hastigt og nærmer sig ti procent af arbejdsstyrken med faretruende hast.

Tårnhøj ledighed
Faktisk er den aktuelle ledighed i USA på 9,5 procent, hvilket er det højeste niveau i 26 år, og intet tyder på, at den holder op med at stige lige med det samme.

Centralbankchef Ben Bernanke har advaret om, at det let kan komme til at tage fem til seks år, før arbejdsløsheden kan blive bragt ned til samme niveau som før krisen satte ind og økonomien får genvundet det tabte.

Flere undersøgelser har da også vist, at det tager særlig lang tid at overvinde økonomiske kriser, som tager afsæt i problemer i den finansielle sektor.