USA strammer grebet om amerikanske banker

Nyt regelsæt opkaldt efter tidligere amerikansk centralbankchef skal afværge bankkriser, der kan udløse skattefinansierede hjælpepakker.

Læs mere
Fold sammen

USA: Det amerikanske finanstilsyn godkendte tirsdag nye retningslinjer, det såkaldte Volcker-regelsæt, der skal begrænse bankers muligheder for at foretage højrisikable investeringer, som var med til at starte den seneste globale finanskrise.

Regelsættet er opkaldt efter den tidligere amerikanske centralbankchef Paul Volcker, og det skal ifølge Reuters være implementeret af de amerikanske banker senest juli 2015.

Reglerne er beskrevet over 882 sider, men ifølge Reuters er det endnu uklart, præcis hvordan myndighederne vil regulere bankernes handelsaktiviteter.

Derimod ligger det fast, at det nye regelsæt sigter på at undgå krak i banker og finansieringsinstitutter, som kan udløse skatteyderbetalte redningspakker.

Med det nye regelsæt vil det også være forbudt for banker at eje mere end tre procent af hedge- og kapitalfonde.

Reglerne vil især ramme de største investeringsbanker, herunder JP Morgan og Goldman Sachs, skriver Reuters.

Den bankkritiske forbrugerorganisation Better Markets har ifølge Reuters udtrykt opbakning til regelsættets endelige udformning og har kaldt det »et stort nederlag for Wall Street«.