USA og Mexico tæt på ny handelsaftale - aktiemarkederne tager positivt imod

USAs præsident Donald Trump sidder klar bag sit skrivebord i Det Hvide Hus for at annoncere en bilateralt aftale med Mexico. Aftalen skal erstatte den nordamerikanske handelsaftale, Nafta. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Så er det tid til Morgennyhedsbrev igen. Mens gaderne herhjemme stadig er regnvåde, trækker det op til endnu en dag med delvis solskin og 35 grader i USAs hovedstad, Washington D.C., hvor USAs præsident Donald Trump er i gang med at lande en ny frihandelsaftale med Mexico og måske Canada.

Det er dér, vi starter:

1. USA og Mexico tæt på ny handelsaftale - aktiemarkederne tager positivt imod

Morgenens tophistorie verden over er nemlig uden tvivl gårsdagens udmeldinger fra USA præsident Donald Trump om, at USA og Mexico er nået til enighed om nøglebetingelser, der skal føre til en revideret nordamerikansk handelsaftale.

Den 25 år gamle North American Free Trade Agreement, også kendt som NAFTA-aftalen, har været en torn i øjet på Donald Trump. Men mandag kunne han annoncere et tilsyneladende gennembrud, skriver BBC.

Hvad det hele ender med er dog fortsat uklart, selvom Donald Trump meddeler, at den nye aftale er »utrolig« og vil blive »meget mere fair«.

Forhandlere fra NAFTA-landene, som også omfatter Canada, har arbejdet med at omskrive NAFTA-aftalen det seneste år. Canada forlod dog forhandlingerne for fem uger siden.

»Vi må se, om vi beslutter at tage Canada med i aftalen, eller bare laver en separat aftale med Canada,« sagde Donald Trump i går i en TV-transmitteret optræden fra Det Hvide Hus.

Trods uklarhederne stiger aktiekurserne på fornyet håb om, at der igen kan komme ro omkring handelspolitikken. I USA satte aktiekurserne ny rekord, og i Mexico steg kursen på pesos mærkbart.

2. Renteblinde flekslånere lever livet farligt

Her hjemme er dramaerne lidt mindre, mens vi venter på, at Frankrigs præsident Emmauel Macron, skal dukke op, og være med til at sætte Danmark på verdenskortet senere tirsdag.

Dagbladet Børsen kan således fortælle, at mange danskere har skiftet fra flekslån til fastforrentet lån de seneste par år. Men ikke alle.

Greens Analyseinstitut har spurgt de tilbageværende flekslånere, om de har tænkt at skifte den variable rente ud med et lån med fast rente. Det viser sig, at hver tredje flekslåner vil lægge om til fast rente, hvis renten stiger.

Men det er en dårlig strategi, lyder det advarende fra flere eksperter, blandt andre indehaver af rådgivningsvirksomheden Realkreditkonsulenten, Martin Riedel.

»Det er et kæmpe gamble at gøre det på den her måde - at sige, at man tager et flekslån, og at man så håber på at skifte det ud, når renten stiger. For normalt stiger renten ikke bare stille og roligt. Den rykker ofte ret hurtigt. Inden for en uge kan det godt gå stærkt,« siger han til Børsen.

3. Konkurs og tvivlsomme låneaftaler

Sidst men ikke mindst, så brug fem minutters morgenkaffe-pause på at dykke ned i Berlingske Business tophistorie i dag, historien om, hvordan auktionshuset Lauritz.com scorede millionindtægt i kølvandet på et hidtil ukendt forløb med en konkurs hos mangeårig partner. Manøvren var med til at presse selskabets omsætning i vejret kort før kritisk børsnotering, har Berlingske Business fundet ud af.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

  • Royal Unibrew aflagde mandag efter lukketid et halvårsregnskab, som bød på endnu en opjustering. Investorerne har længe skummet over af glæde og aktien er allerede steget dramatisk. Er der flere afkastprocenter i den opjustering?
  • Senere i dag kommer der regnskab fra den amerikanske smykkekæde Tiffany. Selv om sammenligningen direkte til Pandora er svær, vil der alligevel, sædvanen tro, blive kigget til om der kan læses noget ud af tallene i relation til netop Pandora.
  • Trump og Mexico har smidt NAFTA-aftalen på porten og lavet en ny »Amerikansk-Mexicansk handelsaftale«. Aftalen er generelt blevet godt modtaget med nye indeksrekorder i USA og stigninger i Europa i går, som også generelt forplanter sig til Asien her til morgen. Er der lidt mere at komme efter også i de danske aktier i tillæg til gårsdagens stigning på 0,93 pct.?