USA-bank: Vanvittigt at forlade euroen

Efter at euroen i måneder er blevet spået død af amerikanske og britiske økonomer, træder Citigroup nu frem og slår fast: Nej, det er højst usandsynligt, at eurozonen går i opløsning.

Foto: JENS BUETTNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Citigroups konklusion falder i en 84 sider lang analyse af den høje gældsbyrde, som mange lande bærer rundt på efter finanskrisen. Banken, som er USA's tredjestørste, går dermed klart imod strømmen af amerikanske og britiske økonomer og bankfolk.

I den angelsaksiske verden har man fra begyndelsen set med største skepsis på den europæiske valutaunion, og ved læsning af analyser og klummer i aviser som Wall Street Journal eller Financial Times har man nemt kunnet få det indtryk, at det højst var et spørgsmål om uger, før euroen faldt fra hinanden.

Men nej, mener Citgroup.

” En opløsning af euroområdet er fortsat højst usandsynlig,”skriver Citigroup, men fortsætter dog advarende:

”Men sandsynligheden kan stige, hvis der ikke gennemføres de rigtige institutionelle reformer.”

Citigroup henviser til, at man aldrig ved, hvordan debatten i et kriseramt land kan udvikle sig.

”Trods de høje omkostninger ved at forlade den monetære union – omkostninger som ville blive betragtet som en forhindring i en rationel verden med kølige overvejelser – så er der en risiko for, at et eller flere af de finanspolitisk svage og ukonkurrencedygtige medlemslande vil forlade den monetære union i et anfald af populistisk og nationalistisk vanvid, hvis ikke de får tilstrækkelig støtte udefra.”

Banken minder her de mere varmblodede deltagere i eurodebatten om, at EU-medlemmer faktisk har pligt til at være medlem af euroen – så forlod man euroen, ville man også bryde med EU, og konkluderer:

”Efter vores mening er en opbrydning af euroområdet fortsat meget usandsynlig.”

Banken understreger sin konklusion ved at gennemgå de klassiske argumenter, som bliver fremført for, at et af de kriseramte sydeuropæiske lande ville vinde noget ved at forlade euroen:

Konkurrenceevnen bliver næppe varigt bedre af at få egen valuta. Når den nye valuta .- for eksempel Nye Drachmer - falder over for euroen, og importvarer bliver dyrere, kommer der lønpres.

Ny låneoptagelse bliver dyrere. Udlændinge, der skal købe for eksempel græske statsobligationer i Nye Drachmer, vil nemlig kræve et valutarisikotillæg oven i den rente, de kræver i dag.

Der bliver run på bankerne i et land, så snart det bliver kendt, at det vil forlade euroen; alle vil prøve at undgå at få deres indestående omvekslet til Nye drachmer.

”Disse pointer gør, at det efter vores opfattelse ville være irrationelt af et svagt land som Grækenland Eller Portugal at forlade euroen,” skriver Citigroup.