USA: Allerede recession flere steder

Trods de officielle målinger, som viser fortsat amerikansk vækst, og trods Det Hvide Hus' slåen på trommen for, hvor godt det går trods handelskrig og en centralbank, der »lemper for lidt«, så er der flere og flere hjørner af USA, hvor økonomien ikke vokser, men trækker sig sammen.

Det skriver Bloomberg News.

Efter to år med boom-økonomi er billedet vendt for amerikanske fabrikker, og så sent som i denne måned viste ISM's aktivitetsindeks for fremstillingen, at sektoren i august for første gang siden 2016 trak sig sammen.

Fremgangen i antallet af jobs i sektoren er også bremset op. Indtil nu i år er der ansat 44.000 yderligere fabriksarbejdere mod 170.000 i samme periode af 2018. Og i 22 af USA's delstater faldt beskæftigelsen på fabrikkerne faktisk i årets første syv måneder, ifølge data fra Economic Innovation Group.

USA's centralbank, Federal Reserve, har nu også to kvartaler i træk målt et fald i fabriksproduktionen i USA.

Udviklingen er det modsatte af, hvad præsident Donald Trump med sin »America First« har lovet, skriver Bloomberg. Handelskrigen skulle skabe jobs i USA og styrke USA's »fremragende« virksomheder, og skattelettelserne fra 2017 skulle gøre det samme.

Præsidenten har dog ændret sit syn noget på handelskrigen.

»For mig er dette meget vigtigere end økonomien. Nogen skal gøre det, sagde han tidligere i september, samtidig med at han også har kritiseret de virksomheder, der har beklaget sig, for at være 'svage' og 'dårligt drevet'.«

Donald Trump har også igen og igen bebrejdet landets centralbank for ikke at være tilstrækkelig lempelig og dermed holder den økonomiske vækst tilbage, ligesom han mener, at Federal Reserves renteniveau styrker dollaren og dermed forringer amerikansk konkurrenceevne, ifølge præsidenten.

I Trumps regeringstid er beskæftigelsen i fremstillingssektoren ved udgangen af august dog også steget med 485.000 job, ifølge tal fra det amerikanske arbejdsministerium.

Ironien er dog, ifølge nyhedsbureauet, at Trumps handelskrig har skabt en økonomisk udvikling, der minder meget om den fra 2016, som var med til at hjælpe ham frem mod valgsejren med sejre i en række vigtige svingstater. Dengang bevægede økonomien sig langsomt fremad og væk fra recessionen efter finanskrisen, men væksten var meget ulige med særlig fremgang på kysterne, mens midten af USA, det såkaldte rustbælte, ikke oplevede samme optur.

Sidste gang fabriksproduktionen faldt to kvartaler i rap var netop i 2016. Det år mistede landet omkring 30.000 fabriksjobs. Men ingen af de to kvartaler faldt produktionen med så meget som i andet kvartal i år - med 3,1 pct.

/ritzau/FINANS