USA afgør verdens skæbne

Onsdag skyder USA regnskabssæsonen i gang, og den vil afsløre, om der er basis for en økonomisk vending, eller om forårets kursstigninger alene var baseret på håb.

Første spiller på banen er aluminiumsgiganten Alcoa, som uden tvivl vil være mærket af det svage metalmarked. Med en årlig omsætning på næsten 150 milliarder kroner, gør Alcoa de danske selskaber til peanuts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Halvårsregnskaberne for USA får afgørende betydning for udviklingen i hele verdensøkonomien. Spændingen er derfor helt i top i disse dage, for onsdag kommer det første regnskab, og i næste uge vælter det ud med flere af slagsen.

»Regnskaberne er utrolig vigtige. Vi har haft et opsving siden den 9. marts, som bygger på tillidsindikatorer og til dels stigende aktivitet i økonomien. Det, der skal drive det her videre, er regnskaberne. Virksomhederne skal fortælle, at de kan se slutningen på nedturen i deres indtjening. Det er det, vi alle venter på,« siger seniorstrateg hos Nordea Henrik Drusebjerg.

Som så mange andre venter han, at andet kvartal er gået lige så dårligt som første. Det er altså ikke selve regnskabstallene, som skal løfte humøret i verdensøkonomien. Derimod sætter investorerne deres lid til alt, hvad virksomhederne kan fortælle om fremtiden.

Alcoa åbner ballet
Første spiller på banen er aluminiumsgiganten Alcoa, som uden tvivl vil være mærket af det svage metalmarked. Med en årlig omsætning på næsten 150 milliarder kroner, gør Alcoa de danske selskaber til peanuts, men bortset fra at levere det første regnskab, så er Alcoa ikke det mest interessante af de amerikanske selskaber i denne omgang.

»Der er to jokere, som vi virkelig venter på. Det er de finansielle selskaber og fremstillingsindustrien,« siger Henrik Drusebjerg.

Bankerne og andre finansielle selskaber er interessante, fordi langt de fleste tror, at finanssektoren tog det værste i fjerde kvartal 2008. Alligevel har den internationale valutafond, IMF, været ude og sige, at bankerne kun har bogført halvdelen af de nødvendige hensættelser. Er der hold i det eller bare delvis hold, kan det hurtigt få markedet til at dykke igen.

Investorerne må dog vente lidt endnu, for først i næste uge udløser de store amerikanske banker spændingen. Der offentliggør de alle regnskaber inden for ganske få dage.

Produktionen må snart stige
For fremstillingsindustrien er situationen en anden. Her håber investorerne at få bekræftet, at produktionen er ved at vende.

De seneste nøgletal fra USA tegner godt på lige netop deres område. Industriens varelagre er ved at blive tømte, og samtidig kommer der nye ordrer ind.

»Selv om tallene fra USA generelt er triste, så må produktionen snart begynde at stige igen,« siger Henrik Drusebjerg.

Medicinal slap næsten fri
Den forestående regnskabssæson adskiller sig fra de tidligere ved, at der er meget stor forskel fra branche til branche. Det hænger sammen med, at finanskrisen har ramt med forskellig styrke og på forskellige tidspunkter.

Den finansielle sektor tog de første slag, mens meget tyder på, at medicinalsektoren næsten går fri. Ind imellem ligger hele produktionen og alle råvarerne, hvor effekterne er ganske tydelige i øjeblikket, og så er der it-selskaberne:

»IT-sektoren er faldet, men mange har formået at holde et overraskende højt niveau. Det er spændende at se, om de kan fastholde det, eller om krisen bare rammer dem senere,« siger Henrik Drusebjerg.

Igen er der tale om oplysninger, som regnskaberne kan bidrage til at få afklaret.

USA-opsving inden nytår
Nordea og dermed også Henrik Drusebjerg hører til blandt optimisterne, der tror på en vending i USA i andet halvår. Derfor er der også pæne forventninger til den amerikanske regnskabssæson.

Herhjemme kommmer opsvinget dog ikke lige med det samme. Den Europæiske Centralbank var sammenlignet med USA sen til at sænke renterne, og en forholdsvis stærk euro stiller samtidig europæerne dårligere i den internationale konkurrence. Det står derfor klart, at de europæiske markeder næppe rejser sig så hurtigt.