Update søndag: Mr. Novo taler ud, Årets leder hedder Marianne og Danmark gik shop-amok

En af landets største erhvervsprofiler talte ud i ugens løb, der desuden bød på intet mindre en to kåringer.

Godmorgen

Endnu en uge lakker mod ende i dansk erhvervsliv, og her får du et overblik over flere af de bgivenheder og artikler, der er værd at huske ugen for.

Først og fremmest var det ugen, hvor Novo Nordisks topchef gennem 16 år Lars Rebien Sørensen i et eksklusivt interview med Berlingske Business Thomas Mikkel Mortensen reflekterede over sin karriere og kommende exit. Han har skabt tusindvis af arbejdspladser, forgyldt investorer og sendt milliarder ned i statskassen. Efter 16 år som Mr. Novo Nordisk er Lars Rebien Sørensen næsten nået til vejs ende – og han slutter et ganske uvant sted: på øretævernes holdeplads og derfor var det også en ganske selvkritisk Lars Rebien, der mødte Berlingske.

Mens Lars Rebiens magtfulde position i erhvervslivet begynder at lakke mod ende, er der modsat stor fremdrift i denne mands karriere. Danske Jimmy Maymann har nemlig knækket koden til at tjene penge på digitalt indhold. Han har skabt og solgt flere virksomheder og er en af de højest placerede danskere i internationalt erhvervsliv. Mød ham i dette interview med Berlingskes Jakob Chor.

Og nu til en helt anden direktør, der har anderledes meget at smile for. Et flertal af brugerne på interesseorganisationen Ledernes hjemmeside, har kåret Børnecancerfondens direktør, Marianne Benzon Nielsen, som Årets Leder i 2016. I kampen om at blive Årets Leder overhalede hun bl.a. både stjernearkitekten Bjarke Engels og Vestas-topchef Anders Runevad indenom. Marianne Benzon Nielsen har været en del af Børnecancerfonden siden 2008. Tidligere har hun arbejdet på Rigshospitalets børnekræftafdeling og været leder af Ronald McDonald Hus.

Fra årets bedste leder til årets bedste vækstvirksomhed. Fynske Micro Matic er blevet en global storspiller inden for fadølsudstyr. Odense-virksomhedens vedholdende vækstrater gør den til Entrepreneur of the Year.

Ugen har desuden blotlagt et bemærkelsesværdig udvikling i sagen om kursusvirksomheden Probana, der kom i modvind i TV-programmet Operation X, der blev sendt i starten af november, hvor Probana Business School kom under kritisk behandling. I udsendelsen blev der sået tvivl om kvaliteten af de uddannelser, Probana tilbyder, ligesom det blev afsløret, at medarbejderne spammede virksomheder med hundredvis af emails under falske alias. Den skandaleramte kursusvirksomhed Probana Business School meddelte efterfølgende, at man var tvunget til at fyre 70 fuldtidsmedarbejdere i forlængelse af en kritisk TV-dokumentar. Men har direktør Peter Sonne Joensen så mange ansatte under sine vinger? Berlingske Business har undersøgt påstanden.

Nu til en lille skarp. Efter næsten 20 år på udenlandske hænder er det nu igen muligt for danske investorer at købe sig ind i de gamle spritklenodier Aalborg Akvavit og Gammel Dansk.

Danskerne slog alle rekorder på årets Black Friday i fredags. 2.001 mio. kr. Så stort var forbruget med Dankort på storshoppedagen Black Friday, som dermed overgik sidste års rekordsalg. Allerede sidste år indtog Black Friday pladsen som den største enkeltstående handelsdag nogensinde med en omsætning med Dankort på 1.983 mio. kr., og i år tog fænomenet yderligere fart. Det var dog ikke alle som var lige begejstret for fænomenet, der de sneste år har fundet vej fra USA til de danske butikker.

Med ønsket om en god søndag og en god kommende uge.

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk