Update Søndag: Gassen gik af DONG, Nordea vil gå fra Sverige og skodderne går ned i københavner-marked

Velkommen til denne uges tilbageblik. DONG leverede et længe ventet milliardsalg, spekulationer om et dansk Nordea-hovedkvarter tager til og Københavns nye madmarked har fået en vanskelig start.

Foto: Malene Anthony Nielsen, Claus Fisker, TT News Agency

Godmorgen

Vi ser tilbage på en temmelig amputeret erhvervsuge, hvor Kristi Himmelfartsdag holdt de danske børser lukket både torsdag og fredag. Men de tre foregående dage bød dog på flere interessante historier fra det danske erhvervsliv.

Onsdag sendte DONG Energy en fondsbørsmeddelelse ud om, at energikæmpen nu havde solgt sin aktiepost i oliedelen DONG E&P til schweiziske Ineos for syv milliarder kroner. Der er tale om et ventet salg, og Ineos har da også tidligere været nævnt blandt flere bejlere. Men ikke desto mindre er det historisk, at DONG nu er helt ude af olie og gas. Læs analysen her. 

Historisk kan det også blive, hvis den svenske storbank Nordea gør alvor af sine trusler om at forlade Sverige i protest mod, at den svenske regering vil indføre højere afgifter for bankerne. Den danske regering bør dog genoverveje, om Nordea skal have lov til at blive en dansk bank, mener ekspert. Bankens balance er over dobbelt så stor som Danmarks BNP, og hvis Nordea får problemer, får alle danskere problemer, lyder advarslen.

På Vesterbro bliver det ikke ved truslen. Her pakker flere erhvervsdrivende nu kufferten og forlader Københavns ny mad- og handelsmarked. WestMarket skulle være en pendant til Papirøen og Torvehallerne tilsat et drys levende markedsstemning og Vesterbrosk charme. Men blot fire måneder efter åbningen drejer detailstandene nøglen om én efter én.

Fra exit til en entré. Den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin vil nu satse mere på energiområdet og er derfor netop begyndt at udforske den danske underskov af energiselskaber. Pumpeproducenten Grundfos ser et stort potentiale i at samarbejde med Lockheed Martin.

Læs i øvrigt også 2. del af den opsigtsvækkende fortælling om Danmarks største selskabstømmer Bjørn Stiedl. En række belastende dokumenter om Stiedls privatøkonomi dukkede op, bedst som han gjorde sig klar til løsladelse. Berlingske fortæller historien om en af danmarkshistoriens største selskabstømmere og hans usædvanlige år i fængsel. Her kan du læse første kapitel.

Den kommende uge byder blandt andet på regnskab fra Matas og Danish Crown.

Berlingske Business ønsker læserne en god søndag.

Med venlig hilsen

Morten Jasper

Jourhavende og nyhedsredaktør.