Universiteter er guld værd for virksomheder

Erhvervslivet kan have stor glæde af hjælp fra universitetsforskning, viser ny rapport. Den lille virksomhed Sejet Planteforædling er vokset til at blive en international aktør med hjælp fra basisforskning i kornsorten hvede.

Sejet Planteforædling ville ikke være vokset til mere end dobbelt størrelse uden hjælp fra danske universitetsforskere, siger direktør Birger Eriksen. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Universitetsforskning er fuldstændig afgørende for virksomheders vækst.

Så klar er konklusionen i en ny rapport, der for første gang analyserer den direkte sammenhæng mellem universitetsforskning og enkelte virksomheders vækst. Den stiger markant, hvis virksomheder samarbejder med de højere danske læreanstalter, lyder det i rapporten.

Det billede genkender flere virksomheder, som Berlingske Business har talt med.

Sejet Planteforædling, som fremstiller nye kornsorter, er blevet en international aktør, og direktør Birger Eriksen giver universitetsforskning en del af æren – og det er nødvendigt:

Birger Eriksen er direktør for virksomheden Sejet Plantforædling. Til BM Fold sammen
Læs mere

»Vi er en lille virksomhed, men vi konkurrerer mod internationale giganter,« konstaterer Birger Eriksen.

Derfor er det vigtigt, at universiteterne står for basisforskningen, for Sejet har ikke råd til at starte fra bunden hver gang, som han siger.

Universitetsforskningen har været medvirkende til, at virksomheden de seneste år er gået fra 14 til 35 ansatte, og helt konkret har forskningen først til udviklingen af hvedes resistens over for svampesygdommen gulrust.

»Universiteterne havde fundet nye kilder i hvedens gener, der kunne udvikles, så kornsorten ville være resistent over for gulrust. Det var afgørende basisforskning, for gulrust har skabt meget bøvl for landmændene,« siger Birger Eriksen om opdagelsen, der er i høj kurs på det internationale marked.

»Vores vækst bliver gearet af den slags opdagelser. Men det gør samfundets vækst i sidste ende også. Når vi f.eks. kan tilbyde landmænd en kornsort, der er resistent over for gulrust, kan de bruge færre sprøjtemidler. Det betyder øget vækst for landmændene, som er en vigtig kilde til eksport og vækst i Danmark.«

Ifølge direktøren for teknologivirksomheden QuantumWise, Kurt Stokbro, drager virksomheden ikke kun fordel af forskningen på universiteterne – QuantumWise er også afhængig af de akademikere, som universitetet uddanner: »Det er vigtigt med højtuddannede medarbejdere, fordi vi henvender os til højtuddannede kunder,« konstaterer Kurt Stokbro.

I den nye rapport fra Danske Universiteter, »Universitetsforskningens bidrag til innovation og vækst«, fremgår det, at medarbejdere i virksomheder, der samarbejder med danske universiteter, har 2,1 procentpoint højere vækst i såkaldt arbejdsproduktivitet, som beskriver medarbejderes effektivitet om året. Netop manglende vækst i produktiviteten er i øjeblikket en af de største udfordringer for dansk økonomi og en af årsagerne til, at det er uhyre svært at få mere gang i den økonomiske vækst.

»En investering i væksten«

Rapportens konklusion er positiv, siger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv, som er interesseorganisation for 17.000 virksomheder og 100 brancheforeninger.

»Det tyder på, at der er en sammenhæng, og at universitetsforskning har en meget positiv effekt på virksomheders vækst,« siger Steen Bocian – der dog efterlyser en dybere undersøgelse af, hvordan penge til forskning bedst bliver anvendt, og hvilke virksomheder der drager størst fordel.

Rapportens konklusion kommer ikke bag på Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, DI.

»I en erhvervsstruktur som i Danmark, hvor der er mange små og mellemstore virksomheder, der ikke selv har råd til at lave grundforskning, er offentlig forskning vigtig,« siger DI-underdirektør Charlotte Rønhof.

Formanden for Danske Universiteter, Anders Bjarklev, håber, at rapporten kan ændre den opfattelse af universiteterne, han mener hersker blandt politikerne på Christiansborg:

»Der har været en tendens til at italesætte universiteterne som en udgift. Rapporten indikerer i højere grad, at vi er en investering i væksten,« siger Anders Bjarklev.