Unge virksomheder skal gøres klar til salg

Nye tider. Over 7.000 danske virksomheder er opkøbsemner for de internationale kapitalfonde. Det skal virksomhedernes ejere forberede sig på, lyder det fra Deloitte.

De internationale kapitalfonde har for alvor åbnet pungen og er gået på indkøb blandt de danske virksomheder, og det sætter en helt ny dagsordenen for generationsskifter. Fremover skal de selvstændige i personligt ejede virksomheder gøre deres virksomheder klar til salg i en meget ung alder.

Vejen frem er at lave virksomheden om til et selskab og etablere et holdingselskab over driftsselskabet. Derved vil virksomhedsejerne kunne få øget deres provenu med omkring 34 procent ved et salg, hvis en kapitalfond eller en anden køber pludselig står klar med en pose penge.

Sådan lyder budskabet fra revisor- og rådgivningsfirmaet Deloitte. Deloitte henviser specielt til, at der i dag findes cirka 7.300 personligt ejede virksomheder, har mere end fem ansatte.

Alle disse virksomheder er i realiteten mulige opkøbsemner for kapitalfondene, men alt for få af dem er klar til at lave et generationsskifte, vurderer Deloitte.

»Før hen var generationsskifte noget man først begyndt at forberede sig på i en lidt senere alder, men sådan bør det ikke være længere. Tag ejerne af Matas og andre detailhandelskæder. De havde bestemt ikke forestillet sig at de pludselig skulle til at sælge. De var derfor alt for dårligt forberedte,« siger statsautoriserede revisor hos Deloitte, Freddi Nielsen.

Han mener, at der i de senere år har været talrige eksempler på, at en køber har banket på med en kontant købesum til en sælger, der ikke var klar til salg. Resultatet er, at salget enten går i vasken eller, at sælger netto får meget mindre for sin virksomhed.

»Vi må konstatere, at folk fremover skal være beredte på et generationsskifte i alle aldre. Det er umuligt at forudsige, hvor køberinteressen samler sig næste gang. Men den køber adfærd som blandt andet kapitalfondene har praktiseret understreger betydningen af at være klar til et generationsskifte,« siger Freddi Nielsen.

Har brug for mere volumenBeregninger fra Deloitte viser, at for en virksomheder, der bliver solgt for 10 mio. kr., kan ejeren score en ekstra gevinst på 3,4 mio. kr., hvis generationsskiftet bliver rigtigt strikket sammen.

Dette sker ved at salgssummen på de ti mio. kr. bliver lagt over i et holdingselskab, og pengene trækkes først ud af dette selskab til forbrug efter ti år. Derved opnår virksomhedsejeren en gevinst af salget på 7,9 mio. kr., når alle skatter er betalt. Ved et direkte salg af den personligt ejet virksomheder bliver der kun et overskud på 4,5 mio. kr. til sælgeren.

Advokat hos Advodan i Glostrup Torben Thomasen er enig i, at det er begyndt at gå hurtigere med generationsskifter, og at virksomhederne skal være parate.

»Udviklingen skyldes dog ikke kun kapitalfonde, men også helt generelt at de købende virksomheder har brug for mere volumen,« siger Torben Thomasen.

Han er enig i, at modellen fra Deloitte er god at bruge, men han fremhæver, at den godt kan udvides.

»Afhængig af virksomhedens størrelse kan man lave flere driftsselskaber under holdingselskabet. Derved kan man få mere fokus på de enkelte områder, og det giver bedre muligheder for at sælge de enkelte dele til en god pris,« siger Torben Thomasen.