Unge flokkes om universiteterne

Ansøgerboom. Universiteterne melder over en bred kam om kraftig stigning i antallet af ansøgere. Skærpede optagelseskrav i 2008 er en del af forklaringen.

Unge strømmer til universiteterne. I takt med at universiteterne får gjort deres ansøgertal op, står det klart, at 2007 bliver et rekordår de fleste steder.

Syddansk Universitet har modtaget i alt 6.847 ansøgninger, hvilket er en stigning på næsten 16 procent i forhold til 2006, hvilket er den største fremgang nogensinde. Aalborg Universitet har opgjort antallet af første prioriteter, og her meldes om 2.560 ansøgere, hvilket er en vækst på 13 procent, og det største antal første prioriteter i universitets 33-årige historie.

Og i Århus, hvor universitet og handelshøjskolen fusionerede for nylig, glæder Aarhus Universitet sig over en stigning i ansøgertallet på ti procent i forhold til sidste år. Alt i alt har 11.830 søgt ind på et studie, heraf har godt 5.000 har et studium i Århus som første prioritet.

Billedet ventes at være det samme på Københavns Universitet og på Roskilde Universitetscenter.

Naturvidenskab i fokusPå alle universiteter meldes der om stor interesse for de tekniske uddannelser, ikke mindst ingeniøruddannelserne. På Syddansk Universitet har 30 procent flere søgt ind på ingeniøruddannelse end sidste år.

På Handels- og Ingeniørhøjskolen i Århus, som fra i år også hører til Aarhus Universitet, er fremgangen i ansøgninger med 1. prioritet oppe på 18 procent, mens 15 procent flere har søgt ind på ingeniør-, natur- og sundhedsvidenskab i Aalborg.

Samtidig har der flere steder været overraskende stor søgning til nye uddannelser inden for især naturvidenskab. I Århus har ikke færre end 227 unge søgt ind på den nye uddannelse Molekylær Medicin, 69 har søgt ind på en helt ny it-uddannelse, mens 144 har søgt om at blive optaget på Digital Design, som ligger under Det Humanistiske Fakultet.

- Det er helt exceptionelt for nye uddannelser, forklarer studiechef Eva Teilmann, Aarhus Universitet.

Aarhus Universitet fremhæver også, at en række nye tværfaglige muligheder formentlig er en del af forklaringen på den store fremgang.

Skærpede adgangskrav i 2008Tværfaglighed og nye uddannelser er dog ikke hele forklaringen. Næste år har de unge nemlig udsigt til nye, skærpede adgangskrav, hvilket formentlig har fået en del til at prøve lykken i år. Derudover viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 offentliggjorde tidligere på ugen, at unge i stigende grad dropper sabatårene og søger hurtigt ind på universiteterne.

- Forklaringen i fremgangen er nok et miks af nye uddannelser og en øget lyst hos de unge til at gå direkte fra gymnasiet og til universitetsstudierne. Derved når de også at komme ind før de skærpede adgangskrav, der træder i kraft i 2008, siger rektor ved Aalborg Universitet, Finn Kjærsdam.