Unge danskere arbejder mindre end unge fra Sverige, Tyskland og Norge

Danskere mellem 25 åg og 34 år arbejder betydeligt mindre end unge i andre lande. Årsagen er, at danskerne bruger for lang tid på at gennemføre de videregående uddannelser, mener Cepos, der vil have regeringen til at stramme op. Arbejderbevægelsens Erhversråd er enig i tallene, men afviser stramninger.

Foto: Thomas Lekfeldt

Unge danskere arbejder mindre end deres venner i udlandet. Danskere i alderen fra 25 år til 34 år har en lavere beskæftigelsesgrad end unge i den samme alder fra lande som Sverige, Østrig, Tyskland og Norge.

Og det går den forkerte vej. Tilbage i 2005 var danskerne dem, som arbejdede sjettemest blandt OECD-landene. Sidenhen er vi røget helt ned på en placering som nummer 15.

Det viser en analyse, som den liberale tænketank Cepos har udarbejdet. I analysen har Cepos set på beskæftigelsesgraden i de enkelte OECD-lande. Resultaterne viser, at i 2005 var 81,8 pct. af danskerne mellem de 25 år og 34 år i job. Det tal er siden faldet til 76,9 pct. for den samme aldersgruppe. Der er tale om tal fra 2015. De findes ikke nyere.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra i Cepos erkender, at flere unge inden for de seneste ti år er begyndt at tage længere uddannelser, og det er en af årsagerne til, at færre unge er i job herhjemme. For Cepos drejer det sig derfor om at få de unge hurtigere gennem de videregående uddannelser. Det skal blandt andet ske ved at få fjernet fjumreåret, der giver et års ekstra SU ud over normeret tid.

»Det medvirker til at forlænge studietiden. I Danmark har vi desuden en SU, der efter skat er cirka dobbelt så høj som i Sverige, Finland og Norge. SUen kan for eksempel halveres for alle på en videregående uddannelse, samtidig med at lånemulighederne kan øges,« siger Mads Lundby Hansen, der ligeledes vil have regeringen til at se på dimittendsatsen. Det er den dagpengesats, som de nyuddannede får. Den er i øjeblikket på 13.000 kr. om måneden. Den vil Cepos have sat ned til 8.000 kroner om måneden.

Fars og mors pengepung

Hos AE har man en noget anden tilgang til tallene fra OECD end Cepos. Cheføkonom i AE, Erik Bjørsted, mener sagtens, at vi kan gevinde placeringen blandt de OECD-lande, hvor de yngre arbejder mest.

»Lavere SU er ikke svaret. Vi vil risikere, at det er fars og mors pengepung, der afgør, om de unge får en uddannelse. Lavere dimittendsats er heller ikke en god løsning. Vi har en interesse i at få det maksimale ud af, at de unge har taget en uddannelse. Derfor er det helt i orden, at de unge bruger lidt tid på at finde et job, som passer til deres kvalifikationer,« siger Erik Bjørsted, der fremhæver, at en af de afgørende ting for at få flere unge hurtigere i job er, at arbejdsgiverne giver de nyuddannede en chance.

»Det har nu, siden krisen brød ud, været arbejdsgivers marked. Nu er tiderne blevet bedre, og der er blevet mere rift om arbejdskraften. Det er vigtigt, at arbejdsgiverne nu også retter blikket hen mod de nyuddannede,« siger Erik Bjørsted.