Underskud på offentlige finanser rasler ned

Underskuddet på de samlede offentlige finanser både i år og i 2016 ser ud til at blive langt mindre, end regeringen har skønnet. Det viser nye tal. Alligevel advarer økonomer mod at brænde alle pengene af. Det er bedre at samle krudt sammen til kamp mod nye kriser, lyder det.

Foto: Linda Kastrup

Statens finanser ser ud til at udvikle sig betydeligt bedre, end regeringen har skønnet for kun få måneder siden. Nye tal fra Danmarks Nationalbank tyder faktisk på, at der i årets første ti måneder har været et overskud på 7,2 milliarder kroner på statens budget; formentlig fordi der kommer langt flere penge i kassen fra skatter og afgifter end ventet, og fordi udgifterne samtidig er blevet lavere end forudset.

Cheføkonom Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank siger på baggrund af de nye tal, at statens budget ser ud til at blive hele 23 milliarder kroner bedre, end regeringen vurderede i oktober.

»Det er en meget markant forbedring, hvorfor Danmark absolut ikke er i fare for at komme i konflikt med EUs regler for store underskud,« siger Kai Lindberg.
Det er alene statens finanser, som viser overskud, men det vil også forbedre saldoen på det samlede offentlige budget, der også omfatter regioner, kommuner og statslige selskaber.

Halveret underskud


Regeringen varslede i august et underskud på det offentlige budget på 53,9 milliarder kroner i år og 56,9 milliarder kroner til næste år. Men de underskud kan, hvis tendensen fra de første ti måneder fortsætter året ud, blive noget nær halveret. Det gælder også for 2016, fordi en bedre saldo i år giver et permanent løft, som også forbedrer saldoen til næste år.

»Det er absolut sandsynligt, at det offentlige budget bliver betydeligt bedre, end regeringen har lagt op til,« lyder det også fra Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

EU-Kommissionen skønner godt nok i en ny prognose, at Danmark i år vil få et underskud, der er større end de tilladte tre procent af BNP. Men det kalder både økonom Las Olsen fra Danske Bank og Tore Stramer for "alt for pessimistisk."

Økonomerne i EU-Kommissionen forudser da også faldende underskud i år og har en række mere tekniske forklaringer på deres forventning om et for stort underskud i år, blandt andet de tabte indtægter fra snyderiet med aktieudbytter.

Selv om der skulle opstå et økonomisk råderum til enten at sænke skatterne eller øge de offentlige udgifter i år, vil det være fornuftigt at holde lidt igen og måske køre med et mindre overskud på de offentlige finanser i en periode, vurderer flere økonomer.

»Danmark er midt i et økonomisk opsving nu, selv om det er svagt. Derfor giver det god mening, at der kun er meget små underskud eller ligefrem overskud på de offentlige finanser, så vi sparer op til dårlige tider og samler lidt krudt sammen til kampen mod fremtidige kriser. Det gælder også, fordi der fortsat er stor usikkerhed om, hvordan den globale økonomi udvikler sig,« siger Tore Stramer.

Sidste år var der et overskud på de offentlige finanser, men det hang især sammen med ekstraordinære indtægter fra omlægning af kapitalpensioner til aldersopsparing.

Pensionsskat snyder


Siden 2006 har regeringen nærmest konsekvent haft et for pessimistisk syn på de offentlige finanser og skønnet en dårligere udvikling, end der senere blev en realitet. Det skyldes især, at det har været vanskeligt at forudse de store indtægter fra den særlige PAL-skat, som snupper 15,3 procent af alt positivt afkast på danskernes enorme pensionsformuer. De senere år, hvor både aktier og obligationer er steget i kurs, er indtægterne fra denne skat blevet langt større end ventet, hvilket har været den vigtigste årsag til, at de offentlige finanser har udviklet sig bedre ventet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyste i øvrigt også forleden til Folketinget, at det samlede råderum på de offentlige finanser er på 40 milliarder kroner frem til 2020. Det er ni milliarder kroner mere end de 31 milliarder kroner, som det såkaldte kasseeftersyn ellers viste i august. Det er penge, som i princippet kan bruges på lavere skatter eller større offentlige udgifter, eller som bare kan polstre de offentlige finanser herhjemme bedre og reducere den offentlige gæld, som er omkring 775 milliarder kroner, hvis den gøres op efter de metoder, som EU forlanger.