Underleverandører bløder i landbruget

Omsætningen er mere end halveret hos flere af landets største byggeleverandører til landbruget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske underleverandørvirksomheder til landbruget bløder under krisen. Flere af dem har fået deres omsætning mere end halveret. '

Og selv om de forsøger at kompensere for manglende ordrer fra landbruget ved at tilbyde industribyggeri og andet, er det hårdt at klare dagen og vejen.

- Vores omsætning er nede på en tredjedel af, hvad den var sidste år. Vi har ordrer liggende til en værdi af 400 mio. kr., som ikke kan effektueres, fordi finansieringen halter, siger bestyrelsesformand John Graakjær fra en af de store leverandører af stalde og staldinventar, Graakjær A/S i Holstebro. Grakjær har måttet afskedige omkring 70 medarbejdere. Jørgen Møller Jensen, Nyborghuse i Vildbjerg ved

Herning, der ligeledes bygger svinestalde, er på linje:

- Jeg har ikke i min tid oplevet en lignende krise. Vi arbejder på at finde nye kunder, men det er lidt op ad bakke for tiden, siger han.

Det bliver værre

Gråkjær A/S har netop indsendt sit regnskab for det regnskabsår, der blev afsluttet 30. april 2009. Her faldt nettoomsætningen med 250 mio. kr. til 869 mio. kr., mens resultatet før skat faldt med 20 mio. kr. til 55 mio.kr.

- Det er efter omstændighederne tilfredsstillende, men det er jo historiske tal. Det bliver meget værre i år, når omsætningen falder, som den gør, siger John Graakjær, der lægger pres på regeringen for hurtigt at få nye statslige lånemuligheder til landbruget EU-godkendt.

Nyborg Huse kom ud af 2008 med et nettounderskud på næsten fem mio. kr. som følge af vigende omsætning. Selskabet har forsøgt sig med nye produkter til industribyggeri og med eksport til bl.a. Tyskland.

Det seneste offentliggjorte regnskab for den trejde store leverandør af stalde og inventar, Hindsgaul A/S i Årup på Fyn, vedrører det driftår, der sluttede med udgangen af juni 2008. I det år var der et overskud på ni mio. kr., men det kan virksomheden næppe leve op til i år.

Leverandører af maskiner, gylletanke og andre anlæg til landbruget er ligeldes hårdt ramt.