Ukraines økonomi her og nu

Læs mere
Fold sammen
Der er kul på ukrainsk økonomi. De sidste tre år er BNP steget 5 til 9 pct. og i første halvår i år voksede økonomien med fabelagtige 12,7 pct.

Dermed er Ukraine den hurtigst voksende økonomi blandt alle SNG-lande. Og væksten fortsætter i år. Både regeringen og udenlandske iagttagere forventer en BNP-vækst på mellem 10 og 12 pct. for 2004 som helhed.Disse helt fantastiske vækstrater skal dog ses på baggrund af, at Ukraines økonomi reelt gik i bakgear i årene efter Sovjetunionens sammenbrud.

Den seneste politiske uro kan betyde en vis afmatning i væksten, men valutamarkederne er ikke specielt bekymrede, idet den ukrainske hrivna kun er faldet marginalt på det sidste.Industriproduktionen steg i 1. halvår med 16 pct. Der er især gang i tekstil- og fødevareindustrien, men også træ- og papirindustrien tromler frem med vækstrater på henholdsvis 29 pct og 32 pct.

En nedsættelse af både selskabsskatten og den personlige indkomstskat har også gjort sit for at sætte yderligere skub i økonomien.

Samtidig er inflationen ved at være under kontrol.

Efter flere år med voldsomme prisstigninger er inflationen nu nede på 4,4 pct. På grund af den øgede økonomiske aktivitet forventer Verdensbanken dog, at forbrugerpriserne i hele 2004 stiger med knap 7 pct.