Ugens op- og nedture: »Topadvokat rykker ind i Novos hjertekule«

Gorrissen Federspiel: Tomas Haagen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først opturene...

Rebien sætter sig tungere på magten

At Novo Nordisks tidligere mangeårige topchef Lars Rebien Sørensen forstår at sno sig, er en given ting, når man som ham har evnet at manøvrere Novo Nordisk ind som Danmarks mest værdifulde virksomhed og bevarede magten som topchef i 16 år.

Alligevel har det krævet lidt ekstra manøvrere-evne at sikre, at han – altså Lars Rebien Sørensen – nu sætter sig i stolen som formand for Novo Nordisk Fonden, der sidder på magten i den store danske medicinalkoncern.

 

Det giver mere end god mening, at en så branchekendt person som Lars Rebien nu tager depechen i fonden.

Men det lugter så at sige også lidt indelukket og hengemt, at man sådan vælger en person, som om nogen personificerer Novo Nordisk, til at stå i spidsen for fonden.

Det giver altså mening isoleret set. Men det vækker også tanker om en virksomhed, som måske ville have godt af friske pust og inspiration udefra, så den fortsatte udvikling kan sikres.

Jan Tøpholm, medejer og nuværende CEO i høreapparatsvirksomheden Widex ankommer til audiens hos Dronningen mandag d. 22 september 2014 i København. Jan Tøpholm takkede for ridderkorset. (Foto: Bjarne Luthcke/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke.

Den gamle garde holder i Widex guldæg

På overfladen kan det se ud, som om de mangeårige ejere – og stiftere – af høreapparatkæmpen Widex, familierne Tøpholm- og Westermann, nu slipper magten over arvestykket.
For med fusionen mellem Widex og det gamle Siemens-høreapparatfirma Sivantos må familierne repræsenteret af Jan Tøpholm, der er bestyrelsesformand, afgive halvdelen af ejerskabet af det nye fælles firma.

Men ingen grund til uro og ingen grund til at tro, at noget er forandret for de tungtstyrende ejerfamilier.

For selv om de nu kun er halvejere, har de forhandlet sig til retten til at overtage den anden ejer, en kapitalfonds, aktier i det fælles selskab, hvis det skal sælges.

Så man kan sige, at de får både i pose og sæk. De får skabt et nyt og langt større selskab, og de får sikret sig magten, hvis den anden ejer senere vil sælge ud.

Familierne har altid fyldt meget i Widex. Og det er stærkt arbejde, at de nu både skaber et nyt, større selskab og har kontrol med fremtiden.

Gorrissen Federspiel: Tomas Haagen Fold sammen
Læs mere

Topadvokat rykker ind i Novos hjertekule

Det kan godt være, at nogen tror, at det vigtigste rum i Novo Nordisk er forskningsdirektørens kontor eller et af laboratorierne. Men man kan ligeså godt tro om.

For efterhånden er enhver medicokoncerns vigtigste afdeling den juridiske.

Årsagen er den nærmest vanvittige udvikling i de krav til selskabers evne til at agere korrekt over for kunder, myndigheder og konkurrenter, som er vokset frem de seneste år – og et aldrig svigtende krav til evnen til at kunne dokumentere og godtgøre.

Så medico­branchen er efterhånden blevet ramt af et allesteds­nærværende juridisk bureaukrati.

Det gælder også i Novo Nordisk, som nu får ny juridisk direktør. Tomas Haagen hedder han, og at rollen er vigtig illustreres af, at han skifter fra en post som managing partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel – en post, som er både indbringende og prestigiøs.

Men Novo og det juridiske bureaukrati er mere tillokkende, og Haagen skal nu styre de ca. 280 ansatte i Novos juridiske afdeling.

... Og så nedturerne:

BMSOLO - obs solo Beringske Business Magasin indtil efter 28. oktober 2016. Pandora Anders Colding Friis Fold sammen
Læs mere

Pandoras Colding Friis tilbage til start

Der er et eller andet helt galt mellem børsmarkedets atleter og topchefen i Pandora,­ Anders Colding Friis. Mistilliden til Pandora-ledelsen overskygger de ellers OK resultater i Pandora – og så vidt gossipperne kan vurdere det, synes mistilliden at være gensidig. Pyha, den er svær at reparere.

Den mangeårige og succesfulde tobaksmand Anders Colding Friis kom til som topchef i Pandora for tre år siden. Dengang lå Pandora-aktien i en kurs omkring 530. Efter den seneste lussing ligger kursen i, tjah omkring 530. Virksomheden Pandora står ikke stille, men det gør aktien.

Der er mange forklaringer. Internationale hedgefonde spekulerer imod Pandora, men det er nu engang et markedsvilkår, som en børsnoteret virksomhed og dens ledelse må lære at leve med. Ingen tvivl om, at Pandora-folkene, herunder velsagtens også bestyrelsen, bøvler med at få skabt en troværdig forbindelse til børsmarkedet.

Ansvaret for den kommunikation ligger alene et sted, nemlig hos topchefen Anders Colding Friis.

(ARKIV) Søren Skou, CEO, A. P. Møller-Mærsk ved CBS 100 år fejring, CBS Impact Topmøde, 16. November 2017. A.P. Møller-Mærsk-koncernen leverer et underliggende resultat på 356 millioner dollar i 2017. Det skriver Ritzau, fredag den 9. februar 2018.. (Foto: Anne Bæk/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere

Søren Skou i uvejr

Det er svært at komme uden om Esplanaden i denne uge. Meget går skævt i det gamle Mærsk-firma i denne tid. Regnskabet skuffede voldsomt, og aktien – og dermed topchefen Søren Skou – fik endnu en gevaldig tur i uvejret.

Det er meget lig børnesangen om Peter Edderkop, der igen og igen kravler op ad muren, for blot hver gang at blive skyllet væk af regnen. Mærsk-chefen lagde endnu engang et regnskab frem, som gav bange anelser hos domsmændene på børsmarkedet. Noget tyder på, at omverdenen ikke forstår den historiske transformation, som A.P. Møller - Mærsk­ undergår i disse år.

Nok var det de tørre tal i regnskabet, der umiddelbart skyllede Mærsk ned ad muren. Gossipperne har dog en fornemmelse af, at usikkerheden hos børsfolket ligger latent i baghovedet.

Som bekendt kommer solen og tørrer Peters krop, men i virkelighedens Mærsk-verden er det spørgsmålet, om Mærsk skal igennem nogle år, hvor det gør rigtigt ondt, før det igen kan blive godt.

BMINTERN - ccc Fold sammen
Læs mere

Formand Bager kører Ambu på vildspor

Der bor en bager i formandskontoret hos medicokoncernen Ambu med domicil i Ballerup. Jens Bager. Han har siddet på formandsposten siden 2012.

Men hov, hvorfor lander Ambu-formanden nu som ugens taber på et tidspunkt, hvor Ambu-virksomheden og Ambu-aktien brager af sted som en af de mest succesfulde danske virksomheder?

Det gør han, fordi formand Bager risikerer at sætte al den goodwill over styr, som Ambu har opnået gennem årene. Ambu og dets topchef, Lars Marcher, er kommet i vælten fordi et særligt gunstigt aktieprogram nu giver topchefen en gevinst på 500 mio. kr. Det giver ikke mening, Ambu er kørt ud på et vildspor.

Noget tyder på, at Ambu-formanden ikke har styr på de aktieoptionsprogrammer, han skriver under. En fornuftens stemme ville have lagt et max. ind i disse gevinst­programmer. Eksempelvis to-tre års løn. Men Bager synes at have ændret tidligere tiders topchef-praksis i Ambu.