Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

OPTURE:


Elon Musks Tesla overrasker positivt

Sat på spidsen har elbilproducenten Tesla været et regulært hul i jorden. Økonomisk vel at mærke.

For mens superiværksætteren Elon Musks elbilfabrik længe har været en frontrunner, når det gælder forvandlingen af et bilmarked, hvor alt hidtil har handlet om diesel og benzin, så er og har det været svært at få økonomi i projektet.

Helt nye regnskabstal var dog langt bedre end forventet, og det giver håb for Teslas fremtid.

Virksomheden har nemlig så meget vokseværk – hvilket som bekendt koster dyrt – og skal udvikle så mange nye modeller og teknologier, at man snart ventes at ville gå på ny pengejagt hos investorerne.

Det kan Elon Musk nu gøre med et pænere regnskab end ventet i bagagen, og så kan det være nok så ligegyldigt, at Danmark har udviklet sig til et sort hul i Teslas forretning. For de ændrede afgiftsregler for salg af elbiler i Danmark har siden nytår helt stoppet salget. Men det er Musk nok ligeglad med.

Røgen står op fra fynsk eventyr

For nogle år siden kom jeg forbi et lillebitte mejeri syd for Odense. Alene navnet, Sinai, var nok til at lokke mig indenfor i den lille butik. Der blev fascinationen endnu større. Blandt andet over de lækre gule oste, men først og fremmest på grund af den gennemtrængende røgduft i lokalerne.

Det stammede fra mejeriets håndlavede rygeoste, der som bekendt er en fynsk specialitet.

Desværre var mejeriet ingen økonomisk guldgrube og levede et svært liv.

Nu har familien Thrane, med Kent Thrane i spidsen, sparket nyt liv i mejeriet og sat gang i millioninvesteringer.

Derfor har kranerne nu travlt med at rejse et nyt mejeri, som skal sikre større produktion og dermed større muligheder for at få god økonomi ud af de fremragende produkter.

Det er nok en model, som flere danske fødevareproducenter må følge. Skrue op for mængden, men hold kvaliteten.

Den norske guldmager i Danmark

Han har været her, der og alle vegne i Danmark det seneste års tid. Og på gossip­redaktionen har vi været ikke så lidt fascineret af den norske hotelkonge Petter Stordalen og hans sære habitter.

Men inden nogen forledes til at tro, at Petter Stordalen blot er en spradebasse uden forretningsmæssig hold i virkeligheden, behøver man blot at se på det seneste regnskab fra hotelkongen med aktiviteter i bl.a. Norge, Sverige og Danmark. For Stordalen havde sit bedste hotelår nogensinde i 2016 og intet tyder på, at det ikke vil fortsætte.

Stordalens fremtidige indtjening skal bl.a. komme fra Danmark, hvor han bl.a. har købt det gamle posthovedkvarter ved hovedbanegården. Han er også rykket ind i Aarhus, og intet tyder på, at investeringslysten er aftagende for den norske rigmand.

Så det er lidt ligesom navnkundige Simon Spies. Han larmede også. Var kendt som alt andet end en kølig og korrekt forretningsmand. Men tjene penge, det kunne han, ligesom sin norske efterfølger.

NEDTURE:

 

Hvorfor gøre det svært for sig selv?

Licens er – med DRs eget reklameslogan – noget vi giver til hinanden.

Men efter den seneste sag om brugen af licenskronerne kan vi konstatere, at det i høj grad også er noget, man giver i millionklassen til ansatte ledere i DR.

For når tidligere DR-direktør Gitte Rabøl det kommende år kan hente en løn på to millioner kroner som mangfoldighedskonsulent i DR, er det et selvmål af dimensioner for DR og dermed også for DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

Det kan godt være, at mange har set sig sure på den tvangsudskrevne licens, og man kan med rette spørge sig selv, om den er rimelig – ikke mindst når det gælder måden, den bruges på.

Men DR gør det nu ikke lettere for sig selv, når man ind imellem aldeles tonedøvt træffer beslutninger, som er åbenlyst problematiske og fodrer kritikerne.

Ansættelsen forsvares offentligt af formanden, Michael Christiansen, mens det vel retteligt burde være generaldirektøren, som skulle på banen.

Apple i frontalangreb på MobilePay

Historien om MobilePay har været en ubrudt succesfortælling. Det smitter selvfølgelig af på Danske Bank og det rammer – på den gode måde – også lederen for MobilePay Mark Wraa-Hansen.

Efter konkurrenten Swipp smed håndklædet i ringen tidligere i år, er MobilePay nærmest enerådende. Det har givet adgang til kunder i tusindvis, og det har givet et godt image for hele Danske Bank-koncernen, men den plads i markedet udfordres nu af en mægtig konkurrent.

For Apple er klar til at introducere Apple Pay i Danmark, og selv om alle endnu mangler svar på, hvilke funktioner Apple Pay får, og hvordan det bliver for brugerne, plejer Apple som bekendt at rykke ind med brask, bram og helt nye måder at gøre tingene på.

Så selv om det kan ende med et samarbejde – og det åbnes der for – om den udbredte mobilebetaling, så må Apple Pays indtog give rynker i panden på MobilePay-ledelsen og på konkurrenten i Nets, der jo knokler med betalingsmetoder i stor stil.

Tyske bilbosser er de store tabere

Det er en af ugens helt store internationale erhvervshistorier.

Beskeden fra Berlin om, at de tyske bilgiganter med VW, BMW og Daimler i spidsen har indgået en frivillig aftale om at opdatere mere end fem millioner dieselbilers software og tilbyde klækkelige rabatter, hvis dieselbilejere vil skille sig af med ældre forurenende biler.

Nej, hvor fint, kunne man tænke. Bilgiganterne tager ansvar!

Men mere end af ansvar er aftalen et resultat af en pistol for panden. For havde man ikke frivilligt indgået en aftale, ville den tyske regering – og vrede organisationer og bilejere – formentlig været gået i et retligt frontalangreb på bil­producenterne.

For fakta er, at nogle af fabrikanterne direkte har snydt. Og fakta er, at dieselbilerne generelt ikke har levet op til det, som fabrikanterne ellers havde lovet kunderne.

Så nu hiver VWs topchef, Matthias Müller, og hans kolleger milliarder op af lommen til en stor øvelse, der skal gøre myndigheder og kunder lidt gladere.