Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Advokat N.E. Nielsens fald fra tinderne var enormt, da han ydmyget måtte forlade bestyrelsesformandsposten i Amagerbanken nogle måneder før konkursen i 2011, Men nu begynder det at lysne for ham. Fold sammen
Læs mere

Opture

N.E.s sejr

Advokat N.E. Nielsens fald fra tinderne var enormt, da han ydmyget måtte forlade bestyrelsesformandsposten i Amagerbanken nogle måneder før konkursen i 2011. Efterfølgende blev han og flere andre medlemmer af den tidligere ledelse sigtet af politiet, og statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, rejste erstatningssag mod ham og de øvrige for 900. mio. kroner.

Undervejs forlod han advokatfirmaet Bech-Bruun, hvor han i en menneskealder havde været en førende kraft. Samtidig kæmpede han med sin kræftsygdom, men indtrådte alligevel som partner hos LETT Advokater, som manglede en mand med erfaring i virksomhedshandler.

Men så begyndte det lige så stille at lysne. Først frafaldt Bagmandspolitiet sigtelserne mod bankledelsen – der var altså ikke noget strafferetligt at komme efter. Erstatningssagen gik i gang i byretten i Lyngby, og efter mange, mange måneder kom udfrielsen i mandags, hvor hele den tidligere Amagerbank-ledelse blev frifundet. Sejrsglæden kan dog stadig nå at blive ødelagt, hvis Finansiel Stabilitet anker.

Rasmussen tog stikket hjem

Nykredits direktør Michael Rasmussen. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, gjorde i ugens løb en god handel og købte aktiemajoriteten i den kriseramte Vestjysk Bank billigt af staten. Prisen var 123 mio. kroner svarende til én krone pr. aktie samt en forpligtelse til at skyde et trecifret millionbeløb i en aktieemission. Kritiske medlemmer af Nykredits repræsentantskab raser sammen med Dansk Aktionærforening, mens finansminister Kristian Jensen (V) forklarer, at det var en god handel, fordi staten slap for en truende EU-sag om statsstøtte.

Og hvad skal Nykredit og Michael Rasmussen så bruge den vestjyske bank til? For det første til at glæde sig over, at det ikke var konkurrenten Jyske Bank, der fik fingre i den og dermed udbyggede sin position i Jylland. For det andet fordi Michael Rasmussen har brug for Vestjysk Banks filialnet til at markedsføre Totalkredits produkter, for der er langt mellem Nykredits banker i Jylland.

Mon ikke Michael Rasmussen får dysset de kritiske røster i repræsentantskabet ned og går på weekend med godt humør?

Kvotekonge i rekord

Fiskeskipper Henning Kjeldsen. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere

Kvotekongen Henning Kjeldsen fiskede sidste år mere end nogensinde og tjente næsten 120 mio. kroner efter skat, hvilket er rekord. Egenkapitalen i hans selskab Gitte Henning A/S er dermed oppe på 400 mio. kroner. Henning Kjeldsen ejer fiskekvoter til en værdi af 800 mio. kroner, og han investerer på livet løs.

Henning Kjeldsen er blevet et symbol på den fiskeripolitik med køb og salg af kvoter, der i manges øjne har skabt en stribe storfiskere på bekostning af de små. Kvotepolitikken var for nylig med til at rejse en storm mod fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som ikke havde fået fortalt Folketinget tydeligt nok om, hvordan kvotekonger kunne bekæmpes.

Men Henning Kjeldsen fisker uanfægtet videre. Gitte Henning-koncernen investerer for fuldt tryk i nye fiskefartøjer for at optimere udnyttelsen af fiskekvoterne. Kjeldsen var kun 19 år, da han indledte sin fiskerkarriere. I dag er han blandt landets rigeste med en formue på godt 1,5 mia. kroner. På Berlingske Business’ liste over Danmarks rigeste ligger han som nr. 72.

Nedture

Klumper i strømmen i Kolding

Knud Steen Larsen fra EWII. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

»Komiske Ali«, »Solkongen« eller bare Knud Steen Larsen. Kært barn har mange navne. Selvsamme Knud Steen Larsen vil nok betakke sig for at blive sammenlignet med historiske personager af denne kaliber, men skjules kan det ikke, at forretningsførelsen i det Kolding-baserede energiselskab Ewii har udviklet sig til en fuldtonet skandale.

Med sit foreløbige højdepunkt i denne uge, da Knud Steen Larsen efter en række afslørende artikler i blandt andet Jyllands-­Posten og Avisen Danmark om, ja, noget som gossipperne egentlig troede hørte fortiden til, nemlig pengefråds og mulig nepotisme, blev præsenteret for an offer you can’t refuse – en »gensidig overenskomst«. I den verden hedder det ikke fyring, det har vist nok noget at gøre med, hvordan afskedskontrakten rent økonomisk skal skrues sammen.

Ligefrem en stjernestund har det heller ikke været for bestyrelsen og formanden, Steen Dahlstrøm, mangeårig socialdemokratisk borgmester i Middelfart.

Finansminister Jensen i gavehumør?

Pyha, så kom finansminister Kristian Jensen af med sin bank i Lemvig. Nuvel, der mangler de endelige godkendelser, men mon ikke det falder i hak. Eftertiden kan dog vise, at Kristian Jensen vælger at sælge sin 82 procent store statsaktiepost i Vestjysk Bank på et halvskidt tidspunkt. Køberkonsortiet med Nykredit i spidsen vil kun give én krone pr. aktie, selv om børsmarkedet stædigt fastholder, at Vestjysk Bank-aktierne er meget mere værd. I realiteten flagrer der et par milliarder i vinden.

Kristian Jensen på sin side fastholder, at det var salg til en krone eller et endnu værre scenarie, nemlig en overlevering af nøglerne til Lemvig-banken til afvikling i Finansiel Stabilitet. Hvorfor den megen hastværk? Fordi EU-trusler om økonomiske sanktioner nu var så alvorlige, at der pinedød måtte ske noget. Og så kunne køberne selv bestemme prisen.

Man må sige, at Kristian Jensen støtter det private initiativ. Problemet er bare, at det kan vise sig at være på statskassens bekostning.

Tiljublet i Slagelse, stoppet af karantæne

Rystelserne efter fup og fiduser-cirkusset i det ellers respekterede Johan Schlüter Advokatfirma har endnu ikke lagt sig. Advokatfirmaet er for længst lagt i skuffen, og tre ledende partnere har så i årevis kæmpet i domstolene for at bevise deres uskyld.

I denne uge afgjorde Sø- og Handelsretten, at partner i firmaet Susanne Fryland har fået et ekstra stempel på CVet, nemlig at hun er idømt konkurskarantæne i tre år. Det betyder, at hun i tre år ikke må nærme sig noget, der ligner direktør og ledelsesansvar i virksomheder. Heller ikke på hjemegnen, Slagelse, hvor hun er et stort navn.

Johan Schlüter-skandalen bragede løs for nogle år siden, da det viste sig, at advokatfirmaet som administrerede Copydan-penge for kunstnere, uretmæssigt beholdt en alt for stor del til sig selv. Det fik siden partnerne i firmaet til gensidigt at beskylde hinanden. Susanne Fryland blev fyret og sigtet af politiet, mens hun dengang svarede igen med en bemærkning om, at hun var blevet gjort til syndebuk.