Ugens op- og nedture

Fra venstre: Jørgen Vig Knudstorp, Anders Dam, Anders Gersel Pedersen, Eva Berneke, Pernille Erenbjerg og Torben Jensen Fold sammen
Læs mere

Ugens opture

Lego-formandens nye kaffeklub

Artiklen fortsætter under billedet.

Jørgen Vig Knudstorp Fold sammen
Læs mere

Lego-chef – eller rettere tidligere Lego-chef – Jørgen Vig Knudstorp har fået plads i kalenderen til nye poster i udlandet. Ved næste generalforsamling træder han ind i bestyrelsen i verdens største kaffekæde, Starbucks. Som bekendt besluttede Jørgen Vig Knudstorp i 2016 sammen med Kirk Kristiansen-familien, at landets mest succesrige topchef skulle skifte fra posten som koncernchef til arbejdende bestyrelsesformand i Lego.

Tro ikke, at legebarnet og energibundtet Knudstorp dermed sætter tempoet ned, men nu må han affinde sig med, at andre tager sig af driften i Billund og omegn.

Knudstorps arbejde med at genrejse Lego har for længst spredt sig til de mest magtfulde bestyrelser rundt om i verden, så mon ikke han kan vælge og vrage mellem de internationale bestyrelsestilbud?

Umiddelbart har Starbucks og Lego produktmæssigt ikke så meget med hinanden at gøre. Og dog. Begge er helt afhængige af til stadighed at beskytte og nurse deres brand. Set i det perspektiv kan Starbucks og Lego berige hinanden.

Sådan ser Dam verden

Artiklen forsætter under billedet.

Anders Dam Fold sammen
Læs mere

Det kan næppe skjules: Gossipredaktionen har et blødt punkt for Jyske Bank-chef Anders Dam. En atypisk og fandenivoldsk bankmand, der blander sig i debatten, siger, hvad han mener og stadig formår at drive en solid bank fra Silkeborg. Måske du læste interviewet med Anders Dam tirsdag i Berlingske Business?

Ro på nu, lød det beroligende fra Anders Dam. Hverken Brexit eller den nye amerikanske præsident, Donald Trump, kan smadre de lysere udsigter, der er for økonomien. Ingen beklagelser over den negative rente fra Anders Dam: »Hva’ så? Det har vi efterhånden også lært at håndtere.«

Man skal næppe lade sig forblænde af bankterrieren fra Silkeborg. Men han pynter i finansen, og derfor må man håbe, at bankdirektøren igennem 20 år er med mange år endnu. Seniorgossipperen har tidligere knastørt (desværre) måttet konstatere, at topchefer i Danmark typisk dropper ud omkring 60-års alderen. Det er jo ingen alder. Dam bliver 61 i næste måned. Han har mange år i sig endnu og holder måske længere end deres ydmyge seniorgossipper ...

God selskabsledelse gælder ikke i Genmab

Artiklen forsætter under billedet.

Anders Gersel Pedersen Fold sammen
Læs mere

Tillykke til Lundbecks forskningschef, Anders Gersel Pedersen. I de senere år har det været betydeligt mere givtigt at gå til et par håndfulde bestyrelsesmøder i børsselskabet Genmab end det møjsommelige, daglige arbejde i Lundbeck.

Ifølge finans.dk står Gersel Pedersen til at kunne score op imod 100 mio. kr. på sine aktieforkøbsrettigheder i Genmab. Genmab-aktionæren ATP knurrer over de ekstravagante afkast til bestyrelsen, og i anbefalingerne om god selskabsledelse står det meget direkte: »Det anbefales, at medlemmer af bestyrelsen ikke aflønnes med aktieoptioner- eller tegningsoptioner.« Det bekymrer dog ikke Genmab.

Værd at bemærke er det, at netop Anders Gersel Pedersen er formand for den særlige kompensations­komite i Genmab, der skruer disse incitamentsprogrammer sammen. Ikke dårligt arbejde, set med bestyrelsens egne øjne. Genmab-formand Mats Petersson er i øvrigt formand for Genmabs »corporate governance«-komite. Nå ja, men det går jo særdeles godt i kursraketten Genmab, og disse god selskabsledelses-ting er jo kun vejledende.

Ugens nedture

 

Skyld er ligegyldig – Berneke har aben

Artiklen forsætter under billedet.

Eva Berneke Fold sammen
Læs mere

Det er noget af et slagsmål, som i disse dage vokser frem mellem kommuner, ATP og den store IT-leverandør KMD. Beskyldninger fyger gennem luften og selv om alle er enige om, at en række systemer, som KMD skulle levere, ikke fungerer, så er man i et nærmest blodigt slagsmål om, hvem der har skylden for miseren.

Midt i balladen står KMD-direktør Eva Berneke. Og uden at vi her på Gossip­redaktionen skal vælge side, er det bare at konstatere, at Eva Berneke allerede har tabt stort på den grimme sag. Én ting er, at det er skidt at skændes med kunder, noget helt andet er, at KMD kan se frem til en dyr retssag og muligt erstatningsansvar, men værst er næsten, at KMDs fremtid kan blive låst en rum tid.

For Eva Berneke skulle jo have været lederen, der trimmede KMD, gjorde virksomheden lækker og salgbar og så cruisede ind på fondsbørsen – formentlig allerede her i 2017. Det bliver der intet af nu. Et slagsmål af så episke dimensioner som vi nu ser, gør det umuligt – og gør Eva Berneke til en af ugens tabere.

Vi troede, at topchefer manglede tid

Artiklen forsætter under billedet.

Pernille Erenbjerg, adm. direktør og koncernchef i TDC Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Har du læst om TDCs og dermed topchef Pernille Erenbjergs udfordringer den seneste tid? Bejlerne til at købe grundigt udfordrede TDC står i kø, og så var der den grimme historie om YouSee-nedbruddet nytårsaften, hvor ledelsen i hvert fald ikke har fået ros for sin krisehåndtering og evne til at kommunikere.

For mig at se tydelige tegn på, at TDC-topchefen i hvert fald ikke mangler udfordringer – og opgaver til at fylde sin arbejdstid. Så selv om der er grund til at ønske Pernille Erenberg tillykke med, at hun er blevet spurgt, om hun vil indtræde i Nordeas bestyrelse, så er der også grund til at spørge, hvordan hun dog skal finde tid til den opgave – og om hun ikke burde fokusere kræfterne i sin egen butik?

På Gossipredaktionen mener vi det sidste. At sidde i en bankbestyrelse stiller store krav. Man skal være inde i et omfattende regelværk. Man er med i kreditvurderinger, og det er en opgave, der tager tid. Meget tid. Den tid må Pernille Erenbjerg tage fra sit daglige arbejde – eller har topchefer flere timer i døgnet end andre?

Finanskaos i Hellerup

Artiklen forsætter under billedet.

Torben Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Det ligner nærmest et trafikuheld i langsom gengivelse, når man over snart mange måneder har fulgt med i situationen i investeringsselskabet Hellerup Finans. Historien om Hellerup Finans er også historien om aktionær og leder Torben Jensen, og det har sjældent være en køn historie at læse om store løfter og en virkelighed, som igen og igen i stedet har handlet om stortab, nedture og usikkerhed om fremtiden.

Seneste historie handler om Superliga-fodboldklubben Lyngby, som Hellerup Finans ejer. Klubben skal sælges. Torben Jensen har fortalt, at man sådan set har en køber, men nu er handlen blevet udskudt.

Det er dårligt nyt for klubben og dårligt nyt for Hellerup Finans, der skal sælge ud, hvis man skal overleve. For fodboldklubbens vedkommende er der blevet rejst tvivl om, hvorvidt der er penge til at betale løn for januar. Det har Torben Jensen lovet at løse – hvordan vil han dog ikke sige. Så alt er som det plejer i og omkring investeringsselskabet i Hellerup.