Ugens op- og nedture

Ugens op- og nedture. Fold sammen
Læs mere

OPTURE

Sproget burde ikke være en hindring

Hovsa, hvor kom han lige fra? Den danske læge og næsten-milliardær Bo Jesper Hansen bragede pludselig ind på scenen i det, der er et belgisk-dansk opgør om biotekvirksomheden Ablynx. Mellem Bo Jesper Hansen og Novo Nordisk-­top­chefen Lars Fruergaard. Sproget burde således ikke være en hindring for en handel.

Bo Jesper Hansen kom ind i bestyrelsen i Ablynx for et par år siden, men pludselig, uden varsel og uden forklaring, rykkede Bo Jesper Hansen frem i formandsstolen.

Noget tyder på, at han er et pragmatisk menneske, men også en hård og kontant nyser, og derfor kan man få den tanke, at Bo Jesper Hansen er sat i formandsstolen med et eneste formål. Nemlig at hæve prisen for at lade Ablynx blive suget op af Novo Nordisk mest muligt.

Bo Jesper Hansen er ikke kendt i den brede offentlighed, men er et kendt og respekteret blad i den danske og svenske biotekbranche, hvor han har skabt sin formue, som svenske medier vurderer til at være på 800 mio. kr.

Orphazyme pressemøde. Bo Jesper Hansen, næstformand i bestyrelsen Fold sammen
Læs mere

B&O-chefens fornemmelse for timing

Elementært, kære læsere. Det handler om timing, alt handler om timing. Spørg bare juniorgossipperen, som koblede sig på gossipsuccessen på det helt rigtige tidspunkt.

Således også for topchefen Henrik Clausen, som tog over for halvandet år siden i vores tidligere så stolte business-ikon, Bang & Olufsen, i Struer.

Det er ingen hemmelighed, at B&O i den grad løbende har bikset med at få omstillet det »gamle« B&O til en ny tid. Op og ned er det gået.

Noget tyder på, at den tidligere B&O-chef Tue Mantoni så ret, da han etablerede B&O Play-produkterne, blandt andet trådløse høretelefoner, som er billigere end de tidligere luksus- og prestigebrands fra Struer-virksomheden. B&O Play-paletten henvender sig til et yngre, købedygtigt publikum.

Børsmarkedet har kvitteret med mere end en fordobling af B&Os aktiekurs på børsen, siden Henrik Clausen kom til. Det er god timing.

Henrik Clausen, Bang & Olufsen, B&O. PR-foto: Lasse Bech Martinussen Fold sammen
Læs mere

​Mexikanske Graber og den røde Campari

Hver gang Chr. Hansen Holding kommer med regnskab, altså fire gange om året, har vi en lille komsammen på redaktionen, hvor vi nyder et lille glas Campari. Den røde farve, karmin eller E120 som den hedder, stammer oprindeligt fra lus, hunlus faktisk. Det er da pudsigt. En ingrediens, der er udviklet og produceret af netop Chr. Hansen.

Chr. Hansen er faktisk så succesfuld på netop ingrediensmarkedet, at aktien hører til blandt de absolut bedste på børsen, ført frem de seneste fem år af hollandske Cees de Jong. Nu vil han hjem til Holland, og i stedet sætter 54-årige mexikanske Mauricio Graber sig i direktørstolen, dog først til sommer. Så Graber ryger ind på ugens vinderliste med en forventning om, at han fortsat ikke bare vil holde fast i successen i Chr. Hansen, men tillige sørge for, at business-redaktionen også fremover vil kunne nyde Camparien med den helt særlige hunlus-ingrediens.

Graber er ingeniør af uddannelse og kommer fra et job i Schweiz.

Op3 Fold sammen
Læs mere

NEDTURE

Novo-boss skal i gang med redningsaktion

I princippet er intet afgjort endnu.

Men tillader vi os – her få dage inde i Novo Nordisks budkamp for at købe belgiske Ablynx – at give karakterer alene ud fra den kunstneriske udførsel, så står Novo-topchef Lars Fruergaard foreløbigt til dumpekarakter.

Som relativt ny Novo-topchef har Lars Fruergaard brug for succeser. Ikke fordi vi og aktionærerne skal vurdere ham på den korte bane, men fordi succeser har det med at avle succeser.

Med et købstilbud, som ikke er klappet af med ejerne af det selskab, man vil købe, risikerer Novo-toppen nu at ende i et langstrakt forløb, som både vil æde tid, penge og prestige. For ender Fruergaard med at stå tilbage som taber i budkampen, er det et grimt stempel på Novo-direk­tørens første tid i toppen af selskabet.

Vi ved – af gode grunde – ikke, om det ender der. Men det er tydeligt, at belgiske Ablynx ikke vil lade sig sælge uden videre. Og med nye værdisætninger og en stærk dansker i spidsen gør belgierne i hvert fald klar til kamp.

BMFORSKUD - administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Kan Torben Jensen selv finde rundt?

Den anden dag forsøgte jeg at læse op på udviklingen i det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans. Det var ikke let.

Det fremgik, at Hellerup Finans, eller Selskabet af 1. juni 2005, som ejer Torben Jensen kort før jul omdøbte selskabet til, består af et regulært virvar af selskaber.

Og er konstruktionen lidt af et virvar, så er det for intet at regne for antallet af interne handler mellem selskaberne – handler, som set udefra ligner et forsøg på at gøre det netop uoverskueligt.

På Berlingske Business tror vi dog efterhånden at have et rimeligt overblik over substanserne i selskaberne – og konstruktionen bag Torben Jensen.

Tilbage står, at selskaberne er nødlidende, hvilket kan læses ud af de friske regnskaber i koncernen.

Regnskaberne viser også, at en af hovedaktiviteterne, ejerskabet af fodboldklubben Lyngby, er kriseramt efter et stort underskud. Så vi må bare håbe, at Torben Jensen har overblik, en plan og kontanterne til at holde sig flydende, mens han jagter holdbare løsninger.

Hellerup Finans udbyder K/S'er med stor skatterabat på invest i solprojekter Fold sammen
Læs mere

Peder Tuborgh må træde frem i Pandora

Der er en verden til forskel mellem at være andelsejet virksomhed og så at være børsnoteret med tusinder af nysgerrige, krævende og til tider næsvise aktionærer.

Det må Pandoras formand, Peder Tuborgh, sande i denne tid.

For mens Tuborgh har vist sig som en mester til at manøvrere i Arla-ejerkredsen af andelshavere, så er det noget ganske andet at stå i spidsen for en virksomhed som Pandora.

Et 2017 præget af en voldsom aktienedtur, bl.a. presset frem af hårde hedgefonde, der spekulerer mod Pandora, og en ledelse med Anders Colding-Friis i spidsen, der har vist sig direkte dårlig til at kommunikere på en god måde med offentlighed og aktionærer, presser virksomheden.

Nu gør man så klar til en kapitalmarkedsdag om få dage. For at forfodre kritikerne ryger finansdirektøren ud, ligesom man har fortalt om skuffende salgstal.

I stedet savner jeg – og omverdenen – at formanden snart for alvor toner frem og sætter ord på situationen og giver bud på måder at rette op på krisen.

Adm. direktør Peder Tuborgh, Arla. Fold sammen
Læs mere