Ugens op- og nedture

Læs mere
Fold sammen

Opture

Foto: PR-foto. Søren Toft Maersk Line Mærsk Fold sammen
Læs mere

Han fik ikke titlen som skibsreder, men ...

Kender du navnet på manden, der nu overtager posten som den daglige chef for Danmarks største virksomhed? Hvis ikke, er du næppe den eneste.

Han hedder Søren Toft og gik tilbage i 1994 lige fra gymnasiet i Brønderslev ind som shippingelev i A.P. Møller - Mærsk. I dag, 23 år senere, sidder han som chef for Maersk Line – verdens største containerrederi. Og – målt på omsætningen – landets største virksomhed.

Søren Toft er optaget i det prestigefyldte Executive Board i Mærsk, der har Søren Skou som øverstbefalende. Søren Toft følger således ikke i lige linje efter A.P. Møller selv, Mærsk Mc-Kinney Møller, Jess Søderberg, Nils Smedegaard og Søren Skou. Og Søren Toft får heller ikke den skibsreder­titel, som var hans store ambition, da han i et interview i 2009 talte om fremtiden. Det er ganske enkelt, fordi den titel er afskaffet på Esplanaden.

Men Søren Toft kommer til at operere som en skibsreder. Forventningerne til ham er store – og udfordringerne endnu større.

vicedirektÔøΩr og aktiechef claus wiinblad ATP Chef for Danske aktier Claus Wiinblad Fold sammen
Læs mere

Wiinblad er manden med magten

Her er en mand, der aldrig har optrådt på gossippernes liste for op- og nedture på de bonede gulve. Det er en fejl. ATP-aktiechef Claus Wiinblad er den mest magt­fulde investor i Danmark. Enhver topchef og bestyrelsesformand i børsverdenen angler efter ros fra Wiinblad – og frygter hans kritik.

Wiinblad var mere end nogen anden manden, der satte en stopper for FLS-­familiernes ødelæggelser af værdier i FLSmidth, og manden, som afsatte den tidligere Vestas-formand Bent Erik Carlsen. Så altså: Lyt omhyggeligt til signalerne fra Claus Wiinblad – ­også til hvad der bliver sagt mellem linjerne.

Han er nu ude med et klart signal om, at lønningerne i erhvervslivets elite er ved at toppe, ja faktisk har toppet. Ikke mindst Nets blev dråben, der fik bægeret til at flyde over. Til Jyllands-Posten siger Wiinblad, at ATP nu i en række selskaber stemmer imod de enorme lønpakker.

Han er en høflig mand, der aldrig råber sine budskaber ud. Men i en verden, hvor penge er magt, er det dumt af både topchefer og formænd at negligere signalerne fra Claus Wiinblad.

Henrik Lind stÔøΩr bag virksomhederne Lind Invest og Danske Commodities der kÔøΩber og sÔøΩlger el Fold sammen
Læs mere

Aarhus-milliardær med den rette timing

Aarhus-milliardæren Henrik Lind har efter forlydender i finansverdenen sat sin virksomhed Danske Commodities til salg. Prislappen skulle efter sigende lyde på tre-fire milliarder kroner. Det er sgu godt gået af den blot 42-årige Aarhus-dreng. Her kan end ikke juniorgossipper Benson være med.

Hvor meget, der er tilbage til Henrik Lind, når gæld, omkostninger, konsulenthuse og andre rådgivere er betalt, er ikke helt til at vide, men i hvert fald et antal milliarder. Det er godt set at kunne tjene så mange penge på at være købmand i el- og gasbranchen. Men hvorfor sælge, når det går så godt?

Noget tyder på, at Henrik Lind har mistet interessen for forretningen og hellere vil kaste sig over en række forskellige større fremtidige investeringer i virksomheder af forskellig størrelse, hvor han kan få indflydelse og flytte på tingene. Og hvem ved – måske lykkes det for ham sælge Danske Commodities på toppen.

Som bekendt kan forskellen på succes og fiasko i business-verdenen snævres ind til ét enkelt ord: Timing.

Nedture

Kim Simonsen, formand for HK. Fold sammen
Læs mere

Pinlig bandbulle fra HK-boss

Om nogen går fagforeninger normalt foran, når det gælder krav til åbenhed, ærlig dialog og f.eks. etablering af whistleblower-ordninger i virksomheder.

Men for HK-formand Kim Simonsen er krav til virksomhederne, hvor hans mange medlemmer er ansat, åbenbart én ting, mens det er noget helt andet, når det gælder internt i det store forbund.

Kim Simonsen, som er trængt af en økonomisk krise på grund af regnefejl og en bagvedliggende medlemstilbagegang, har politianmeldt de anonyme whistleblowere, som i et brev har advaret om problemer internt i HK.

Det er selvsagt irriterende for en formand, at interne folk skriver anonyme breve. Men i stedet for at gå efter budbringeren burde formanden være optaget af at komme til bunds i de forhold, som de påpeger i fagforeningen.

Det er tilsyneladende ikke Kim Simonsens ambition. Han foretrækker altså at prøve at »skyde« budbringerne frem for at bruge deres oplysninger positivt og aktivt.

Torben SchÔøΩnwaldt, kllinikejernes formand fotograferet pÔøΩ klinikken i Vejle. Fold sammen
Læs mere

Stædige tandlæger tænker på pengene

Jeg var faktisk til tandlæge forleden. Det gik godt, og regningen endte på beskedne 500 kr.

Helt så let slipper vi danskere ikke altid. Det er dyrt at gå til tandlæge i Danmark – og også dyrere end i flere af vore nabolande.

Derfor er det også økonomisk attraktivt at drive tandlægeklinikker, og netop nu kæmper tandlægerne for at bevare en række restriktioner, så konkurrencen – også på priserne – ikke øges.

En af dem, der kæmper, er tandlæge Torben Schønwaldt, der er formand for klinikejerne i Danmark.

Han forsøger at forhindre, at tandlæger kan blive købt op og dermed indgå i større koncerner, selv om flere taler for, at det vil kunne være med til at øge konkurrencen og sænke priserne.

Torben Schønwaldt skriver bl.a. rundt til sine medlemmer og siger, at der er bedre indtjening i vente, hvis man forhindrer den øgede konkurrence. Den slags bør selvsagt ikke accepteres i en tid, hvor monopoler skal brydes ned.

Boris Frederiksen, ledende partner Kammeradvokaten forlader Østre Landsret i forbindelse med Capinordic Bank-sagen mandag d. 1 juni 2015. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Derfor har Boris så travlt med at vokse

Vi har efterhånden længe haft fokus på Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith og dets mange og givtige opgaver for staten.

Samtidig med de statslige opgaver har man i fred og ro udvidet forretningen betragteligt og vokser på en række andre områder.

Det giver mening, også nu mens staten overvejer, om den skal hjemtage en række opgaver, som hidtil er blevet løst af Kammeradvokaten – med en årlig regning på op mod 80 mio. kroner til følge.

For Boris Frederiksen, den kendte konkursadvokat, som står i spidsen for Kammeradvokaten, må det være udfordrende tider.

For én ting er, at man vokser hurtigt, ansætter og vinder mange nye kunder. Men de mange statslige opgaver er en meget vigtig og fundamental del af selskabets økonomi. Så ethvert skridt, hvor staten vælger andre jurister, eller sågar hiver opgaverne ind til statsansatte myndigheder, må gøre ondt – også økonomisk – på Boris Frederiksen og kollegerne hos Kammeradvokaten.