Ugens op- og nedture

Camilla Lastein ejer Lix Technology - en slags Spotify for studiebøger - som har en værdi på 90 mio. kroner. Fold sammen
Læs mere

Ugens opture:

Direktør Jens Heimburger har netop startet virksomheden Dansk Generationsskifte A/S. Her foran en af markerne på hans gods, Flintholm Gods. Fold sammen
Læs mere

Reklamemandens velhaverklub

Den tidligere reklamemand og konservative toppolitiker Jens Heimburger har haft held med sit investeringsselskab Dansk Generationsskifte, som ledes fra hans fynske gods Flintholm. Heimburger har skabt sig et netværk, som mange vil misunde, og han har ifølge Børsen for nylig fået en stribe velhavere om bord som f.eks Ecco-milliardæren Hanni Toosbury Kasprzak og Enrico Krog Iversen, som har skabt sin formue på at sælge Universal Robots.

Jens Heimburgers velhaverklub tæller også Torben Rønje, medstifter af ejendomskoncernen Sjælsø Gruppen, og stifter og ejer af Ejendomsinvest og Proark, Michael Kaa Andersen. Ifølge Heimburger har kun to af de rigmænd, han har spurgt, takket nej til at skyde penge i hans nye selskab Generationsskifte Invest, som er klar til at købe op blandt en række mindre virksomheder, som står foran generationsskifte.

Et stort forskningsprojekt fra CBS tegner et præcist portræt af de private danske aktieinvestorer, som i hovedtræk handler yderst irrationelt ved at have investeret relativt store summer i meget få og primært danske aktier. Professor Jesper Rangvid fra CBS er en af hjernerne bag projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard .

Godt gået, Rangvid!

Titusindvis af danskere har placeret milliarder i bankernes investeringsforeninger, og det har CBS-professor Jesper Rangvid underkastet en nærmere granskning, og godt for det, for hans forskning rammer plet lige ind i danskernes hverdag. Hans analysearbejde viser nemlig, at bankerne i stor stil omlægger nye bank­kunders opsparing i investeringsforeninger fra den gamle bank og til den nye. Omlægningen sker, selv om kunderne hverken får et billigere eller bedre ­produkt ud af det. Samtidig er det svært for kunderne at gennemskue, hvilke omkostninger bankerne vælter over på dem.

Jesper Rangvid er så tung og respekteret en forsker, at hans arbejde bør give anledning til selvransagelse hos bankerne – og deres kunder for den sags skyld – for det er jo kunden selv, der i sidste ende bestemmer, hvor opsparede midler skal investeres – og til overvejelser hos politikerne, om bankernes tag-selv-bord i form af investeringsfore­ningerne ikke burde underkastes et nyt serviceeftersyn.

Camillas succes

Hendes Lix Technology – en slags Spotify for studiebøger – er i dag 90 mio. kr. værd. Men Camilla Lasteins vej til succesen har været lang og hård, og må aftvinge stor respekt. Da Camilla Lastein var studerende, blev hun træt af hele tiden at slæbe på de dyre og tunge bøger og besluttede, at der måtte findes en nemmere digital løsning.

En opsparing på 50.000 kr., et privat lån på 150.000 kr., flytning hjem til mor og genbrug af søsters tøj banede, sammen med en stor portion hårdt arbejde som tjener i Jensens Bøfhus, vejen for Lix Technology, som blev til, efter at Camilla Lastein droppede studierne.

Et mellemspil med konkurs og bopæl på en venindes sofa førte til et vellykket partnerskab med Kasper Eng­gaard Krog, der investerede egne penge i projektet. Det gav pote, og Lix Technology er i dag slået igennem i den konservative forlagsbranche.

Ugens nedture:

Den tidligere socialdemokratiske statsminister har i den forgangne uge været helt oppe i det røde felt. Fold sammen
Læs mere

Nyrup igen op i det røde felt:

Det følelsesmæssige slagsmål om statens salg af DONG-aktier fik en ny runde i denne uge. En beretning fra Rigsrevisionen fik tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen op i det røde felt. Nyrup er sur på alt og alle i denne sag. Embedsmænd, tidligere partifæller og ikke mindst kapitalfonde. Man må tro, at statens salg af DONG-aktier til bl.a. den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs er ét stort komplot. Mod de danske skatteborgere.

Ingen tvivl om, at Poul Nyrup Rasmussen har og har haft nogle pointer i sin kritik, men det virker efterhånden som et korstog uden smålig skelen til de konklusioner, Rigsrevisionen og andre undersøgelser er kommet frem til. I øvrigt pudsigt at netop Poul Nyrup tordner mod statens salg af DONG-aktier. Netop Nyrup-regeringen var den største sælger af statslige aktier med bl.a. TDC og Københavns Lufthavne. Gossipperne sender dog en venlig tanke til Poul Nyrup. DONG-sagen sender fortsat en lind strøm af kandidater til gossippernes ugentlige vinder/taber-liste.

PR-foto af Direktør Poul Blaabjerg, fra Center for Ledelse. Fold sammen
Læs mere

Center for problematisk ledelse

Det er bare noget, som ikke må ske. Et af landets ældste ledelseshuse er på fallittens rand. Center for Ledelse, CfL, har eksisteret i nogle menneskealdre og uddanner ledere i at styre, tjah økonomi og meget andet.

Der er underskud på ti mio. kr., og egenkapitalen er smuldret væk. En af målsætningerne lyder sådan: »Den centrale opgave er at øge kvaliteten af ledelse i Danmark.«

Direktøren igennem de seneste 16 år, Poul Blaabjerg, skal dog ikke frygte for sit job. Han har fortsat bestyrelsens fulde opbakning. Noget kunne tyde på, at bestyrelsen måske ikke heeelt har været tilstede i den svære stund for CfL.

Berlingske Business-journalist Vibe Hyltoft stillede derfor formanden, Claus Madsen, dette enkle spørgsmål: »Glemte I at tage jeres egen medicin?« Svaret fra formanden lød: »Det må andre vurdere.«

Okay så, vurderingen fra gossipperne er klar, en plads på ugens taberliste.

Paul Erik Rask, direktør i Waterproofing, er i stormvejr. Fold sammen
Læs mere

Over min-kone-forstår-mig-ikke temaet

Gossipperne har stor forståelse for topchefer, der kæmper for virksomheden og topchefens egen ære. Dog er det svært at blive imponeret af direktør i Waterproofing, Paul Erik Rask. Konkurrencestyrelsen er på vej med kritik og efterfølgende sandsynligvis en bøde til Waterproofing og Icopal med en beskyldning om, at de to har lavet ulovlige aftaler på tagpapområdet – til skade for konkurrencen. Det er en alvorlig sag, og i et håb om at kunne levere en feberredning i sidste øjeblik er Paul Erik Rask & Co. gået i offensiven, før den endelige afgørelse fra Konkurrence­styrelsen foreligger. Rask mener, at embedsmændene ikke fatter en brik af tagpapmarkedet, lader han forstå i dagbladet Børsen. Og at styrelsens folk ikke har arbejdet for at få sagen belyst til fulde, men »derimod målrettet har ledt efter beviser for, at der er foregået noget forkert«. Men øh, Paul Erik Rask, er det ikke Konkurrencestyrelsens opgave at finde beviserne på ulovlige aftaler? Vi spørger bare.