Ugens op- og nedture

Opture

 

Rettidig omhu

Anders Runevad, administrerende direktør for Vestas Fold sammen
Læs mere

Det er forfærdelig ærgerligt for de 350 Vestas-medarbejdere, der onsdag fik en fyreseddel på vindgigantens vingefabrik i Vestas’ fødeby, Lem i Vestjylland. Indbyggerne er chokerede, men fagbevægelsen ved godt, at produktion er under pres, og er ikke synderlig overrasket. Vestas’ tiknytning til Vestjylland er i dag blot historisk.

Det kan være vanskeligt at forstå, hvorfor Vestas oven på et et godt kvartalsregnskab skrider til fyringer, men Vestas’ topchef, Anders Runevad, er nødt til at tage bestik af fremtiden, hvor væksten foregår uden for Europa. Vi erindrer i øvrigt om, at magasinet Fortune har udnævnt Runevad til Nordens stærkeste direktør. Vestas skærer ned på vingeproduktionen i Lem, som er arbejdskraftintensive og meget dyre at transportere rundt. Vingerne kan produceres billigere andre steder, og afskedigelserne sker for at sikre, at Vestas kan blive ved med at være konkurrencedygtig globalt.

Folk i Lem kan håbe på, at nedbemandingen er besluttet med en rettidig omhu, som på sigt kan sikre vindkraft­arbejdspladser i Danmark.

Kongen af mobilbetalinger

Jesper Nielsen, nyudnævnt chef for Private Banking og medlem af koncernledelsen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere

Bankdirektør i Danske Bank Jesper Nielsen havde en rigtig god dag i mandags, da konkurrenten Swipp smed håndklædet i ringen og stillede sine kunder fri til at gå over til Danske Banks mobilløsning, MobilePay.

Med den værste konkurrent sat ud af spillet, kan Jesper Nielsen indtage tronen som kongen af mobilbetalinger i Danmark.

Bankerne bag Swipp har opgivet at udvikle løsningen videre og har stillet kunderne frit til at gå over til MobilePay. Det har Jyske Bank allerede gjort, og yderligere op til 70 banker kan være på vej.

»Det er en super god dag for os. Først og fremmest sikrer vi en større udbredelse af MobilePay, og det er det, der er vigtigt med betalingsløsninger.«

»Og så får vi en model, der betyder, at vi kan investere mere i udviklingen af MobilePay. Så det er ganske fint,« udtalte Jesper Nielsen, som torsdag modtog endnu en god nyhed, da butikskæden Rema 1000 skiftede teknologi for at kunne imødekomme kunder med MobilePay.

En glad mand

Christian Frahm Fold sammen
Læs mere

Det var en stolt stifter af det kun otte år gamle fintech-firma CFH Group, som leverer online handelsløsninger, der forleden offentliggjorde et millionsalg af virksomheden. Christian Frahm havde besluttet at sælge CHF Group til verdens største spilsoftware-udbyder, Playtech, for 825 mio. kr.

»Jeg er ekstremt stolt i dag. Men mest af de mennesker, der har været med til at bygge det hele. Det har set håbløst ud mange gange undervejs, og så gør det hele forskellen, at man har de rigtige mennesker med,« sagde Christian Frahm til Børsen. En glad mand, som formentlig har fået tegnebogen grundigt foret, idet han ejer over 30 pct. af virksomheden.

Der er tilsynelandende en underskov af mere eller mindre ukendte IT-firmaer, som vokser og trives i Danmark uden synderlig bevågenhed fra offentligheden for så pludselig at blive solgt for store millionbeløb. Selvfølgelig er det ærgerligt, at CFH Group går til udlandet, men hovedsædet bliver liggende på Østerbro i København.

Nedture

 

Svigtede Nielsens klarsyn?

Torben Nielsen. DirektÔø?r i Nationalbanken. Fold sammen
Læs mere

Torben Nielsen har haft en lang karriere i finansen. Senest som mangeårig direktør i Nationalbanken. En retskaffen mand med et uhyre respekteret ry.

Efter sin aktive tjeneste som daglig direktør er den erfarne Torben Nielsen gået bestyrelsesvejen. Han er formand for Sydbank, næstformand i Tryg og har yderligere nogle poster i pensionskasseverdenen. Og så har Torben Nielsen også et problematisk formandsjob i den færøske bank Eik Bank. Eller det er i hvert fald blevet problematisk.

Her er der opstået en mystisk skattesag. Nemlig om banken har ret til et skattefradrag eller ikke har ret til det. De færøske skattemyndigheder kommer med en afgørelse inden for de næste par uger.

Hvis Eik Bank taber den sag, bliver det også til en plet på Torben Nielsens ellers gode ry og rygte. I så fald svigtede klarsynet. Samtidig har banken stævnet den tidligere Eik Bank-direktør Jørn Astrup Hansen for bagvaskelse. De hygger sig i Thorshavn.

What! Lukker vi?

Portræt af Swipps direktør, Martin F. Andersen. Onsdag den 8. juni 2016. Fold sammen
Læs mere

Opgøret i finansen mellem Danske Banks MobilePay og de andre 70 bankers konkurrerende Swipp blev aldrig til en rigtig kamp.

Dertil var MobilePay for tidligt ude som first mover, mens Swipp aldrig for alvor fik luft under vingerne.

Som bekendt er det endt med, at alle dansker banker nu samles i Mobilepay. Men tro nu ikke, at Swipp-ledelsen med Martin F. Andersen i spidsen betragter det som et nederlag. Næh nej, det har sådan set været en fin udvikling, lader han forstå, da meddelelsen dukkede op om at Swipp overgiver sig.

»Jeg synes ikke, at der er gået noget galt,« lød det uskyldsrene svar fra Swipp-chefen til dagbladet Børsen. Gad i øvrigt vide, om Swipps formand, direktør i Nykredit Anders Jensen, er enig med sin direktør i dette synspunkt. I så fald har udgangspunktet og visionen været beskeden.

Netop Martin Andersen kørte i lang tid som en slags komiske finans-Ali holdningen om, at bare vent og se, Swipp bliver en grande succes.

Pilen peger på Puggaard

Portræt af Martin Puggaard, chef for Havarikommissionen. Fold sammen
Læs mere

Havde det bare ikke været sikkerhed, det handlede om. Så ville dramaet næppe være helt så stort.

Men når man hører, at den 11 mand store statslige organisation, Havari­kommissionen, roder rundt, både i dårligt arbejdsmiljø og alt for lange behandlingstider, kan man da godt i et svagt øjeblik føle sig usikker på, om det er toget, man skal vælge næste gang.

Chefen i denne lille enhed hedder Martin Puggaard, og han kan ikke se, at der er noget galt. Hverken i de personalesager, han har haft, eller i at Havarikommissionen endnu ikke har færdiggjort sin rapport om en fire år gammel togulykke fra Vejle, som Berlingske Business har beskrevet i ugens løb.

Tidligere medarbejdere mener ligefrem, at denne sikkerheds- og kontrolstyrelse er bange for DSB og dermed sætter hensynet til DSB over hensynet til sikkerheden. Det er barske ord i november, og noget tyder på, at Martin Puggaard fremfor at affeje enhver kritik burde åbne øjne og øren – og lytte.