Ugens op- og nedture

Kasper Rørsted, Hella Joof, Steen Jakobsen, Kim Rud-Petersen, René Sindlev og Christer Fredrikson. Fold sammen
Læs mere

Ugens opture:


Så kom Kasper Rørsted i gang. Godt i gang

Kasper Rorsted Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE.

Det er vigtigt med en god indflyvningshøjde. Det gælder i luftfarten – og også for nye topchefer, der helst skal levere fra dag ét – for at få ansatte, investorer og omgivelser med sig.

Derfor var torsdagens regnskabsmelding fra den tyske sportstøjgigant så god for danske Kasper Rørsted.

Rørsted er jo næsten ny topchef for Adidas, og med betydelig vækst i både omsætning og bundlinje har Rørsted sikret sig ro på bagsmækken og mulighed for gradvist at sætte sine fingeraftryk på den tyske gigant.

Kasper Rørsted har mange års erfaring fra Tyskland, hvor han i en lang periode stod i spidsen for Henkel. Men der er langt fra vaskemidler til sportsudstyr, og derfor var det vigtigt at levere fra dag ét for Rørsted.

Adidas – som også ejer Reebok – har succes, men kæmper også med udfordringer i Nordamerika og Rusland. Det er kampen mod branchens andre giganter – ikke mindst Nike – som Rørsted nu skal vinde.

 

Plads til de anderledes tænkende

Hella Joof Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Konow Rolf Konow.

Kritikerne var ikke sene til at pege fingre, da skuespilleren m.m. Hella Joof forleden blev udpeget til regeringens Disruptionråd. For hvad skal en skuespiller dog i et sådant fint råd. Det skal jo tages anderledes alvorligt, kunne man udlede af kritikken.

Man kunne også læse, at der manglede »kloge hoveder« og bl.a. akademikere i gruppen af deltagere i den flok, som statsministeren udpegede.

Jeg tænker, at det er sundt med nye personer og nye input i et sådant råd. I forvejen kan et disruptionråd blive en forfærdelig størrelse. For hvad taler man egentlig om i et sådant råd? Og hvad er målet med rådet?

At man caster forskellige og meget anderledes typer til en sådan gruppe, kan kun være en fordel, når man netop skal formå at tænke ud af boksen, ud over egen næsetip og ikke ende med en fastlåst og gammeldags tankegang udledt af fortidens meritter og tankeprocesser.

Så velkommen til Joof og andre.

Og god disruptionlyst.

 

Borgerløn? Tja, jo, bom ...

Steen Jakobsen er cheføkonom i Saxo Bank og tilhænger af borgerløn Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Jeg må ærligt indrømme, at min autoreaktion på forslaget om borgerløn er, at det da ikke kan passe, at man skal have noget for ikke at lave noget!

Det er så langt fra princippet om, at man først skal yde for så at nyde – en grundholdning, som jeg er indpodet med.

Men jeg har alligevel tvunget mig til at læse med på diskussionen – og ikke mindst de ganske nuancerede og velargumenterede holdninger, som Saxo Bank-økonom Steen Jakobsen fremfører omkring borgerløn.

Det er sundt at blive udfordret på indgroede holdninger, og det er først og fremmest sundt, hvis vi – som samfund – indimellem tør se os selv i øjnene og genvurdere, hvorfor vi gør, som vi gør, og om der måske kunne tænkes at være andre måder at agere på.

Det er tydeligt, at vi lever i et samfund, hvor alt for mange er på overførselsindkomster, og hvor den sociale mobilitet er udfordret. Så enhver ny tanke eller model, som kan ændre på det, er velkomment. Så lad os tale om ideen.

 

Ugens nedture:

Ups, gossipredaktionen går en crú ned

Kim Rud-Petersen, Gjensidiges koncernchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været optræk til krise i denne uge på gossipredaktionen. Det går simpelthen for godt i erhvervslivet – svært at finde kandidater blandt »de store drenge« i business, der træder i spinaten og derfor risikerer at friste en uge på taberlisten.

Hvad gør man så? Så må man gå en crú ned og finde kandidater blandt de lidt mindre »store drenge«. Som nu eksempelvis Kim Rud-Petersen. Næppe kendt i den store offentlighed, men en af de business-ledere, der for nogle år siden var i vælten, da det norske forsikringsselskab Gjensidige kom buldrende til Danmark, købte Nykredit Forsikring og lod forstå, at det kun var begyndelsen. Siden er der blevet stille om både Gjensidige og Kim Rud-Petersen i Danmark. Rud-Petersen er chef for Gjensidiges forretninger uden for Norge, hvor den danske del fylder mest.

Det går rigtigt skidt for Gjensidige i Danmark. Det seneste regnskab viser ligefrem underskud – på et tidspunkt, hvor forsikringsdrift ellers synes at være en gylden forretning.

 

Lille selskab, store egoer

Rene Sindlev er en af de to, som stod for Pandoras succesfulde amerikanske selskab. Han blev milliardær på Pandora. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams.

Så mange kendisser, så mange egoer – en dårlig cocktail for så lille et selskab. I kulissen i et af de helt små biotekvirksomheder, kræftselskabet Dandrit, kæmpes der angiveligt nogle drabelige magtkampe. Det er svært præcist at finde ud af, hvem der kæmper med hvem og imod hvem.

Dagbladet Børsen skriver, at smykkerigmanden fra Pandora, René Sindlev, er klar til at tage magten med nye kapitalindskud, dog under forudsætning af, at nogle af de gamle investorer lempes ud af bagdøren. Flere af disse kommer fra den i erhvervslivet uglesete »Milliardærklub« – bl.a. Ole Abildgaard, Mark Szigethy, Aldo Petersen med flere. Også Karsten Ree er med. Formand i selskabet er i øvrigt endnu en business-kendis, nemlig erhvervsadvokaten N.E. Nielsen.

Det er forståeligt, at René Sindlev sætter sine betingelser for at komme med nye penge, men uforståeligt, hvorfor han i offentligheden har brug for at nedgøre andre. Hmm, konklusionen må være, at Dandrit næppe er stor nok til at rumme så mange egoer.


Fingrene væk fra Fingerprint

Av-av, tech-boble i anmarch? I marts 2016 skrev Saxo Bank i en analyse, at den svenske Fingerprint-aktie skulle kraftigt op i pris. I dag ligger aktien og roder omkring kurs 30 efter dramatiske kursdyk, og Fingerprint-eventyret risikerer at dø, inden det for alvor er begyndt.

Enorme spænd i analysehusenes vurderinger viser, at Fingerprint Card – noteret på børsen i Stockholm – og den nye fingerprintsteknologi har været total umulig at vurdere udefra. Der er ikke meget dansk i Fingerprint, udover at en masse danske investorer i de glade dage i 2015 fik købt sig ind i Fingerprint-aktien. I denne uge kom der et nyt, nedslående regnskab, og aktien faldt yderligere. Det giver (dårlige) mindelser om selskaber fra tech-euforien omkring århundredeskiftet.

Fingerprint har skiftet kraftigt ud i ledelsen i 2016. Nu med Christer Fredrikson som topchefen, der har fået opgaven at holde selskabet flydende. Det er for tidligt at afskrive Fingerprint og teknologien, men Fredrikson skal finde en mirakelkur frem, hvis Fingerprint skal levere et comeback.