Ugens op- og nedture

Her får du et overblik over ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Her får du et overblik over ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Frøsigs hårde hånd

Karen Frøsig - Sydbank. Fold sammen
Læs mere

Hvorfor forsøge at vaske noget hvidt, hvis man i stedet kan nøjes med at opføre sig ordentligt?

Det ligner den bagvedliggende grundtanke bag Sydbanks ageren i den voksende hvidvasksag, hvor Danske Bank og Nordea er endt i det grimme søgelys for deres mangel på indgriben over for russisk hvidvaskning af milliarder.

For mens Danske Bank og Nordea ikke greb ind og stoppede hvidvaskningen – og tydeligvis slet ikke havde styr på de bagvedliggende rutiner og kontroller – valgte Sydbank med Karen Frøsig i spidsen at smide to mistænkelige selskaber ud af banken og gå direkte til bagmandspolitiet med en mistanke.

Se, det er jo handlekraft – og et udtryk for at der er styr på rutiner og kontroller i banken.

Det bør de store aktører i branchen lære af – så hurtigt som muligt. Det kan ikke være rigtigt, at man i en bank ikke har styr på noget så afgørende som hvidvaskloven og dens håndtering i det virkelige bankliv.

Kim Frausing ny direktør – som forudsagt

Lars Frausing - Danfoss. Fold sammen
Læs mere


Jeg har været hos seniorchefredaktør Hansen for at kræve lønforhøjelse og aktiebonus. For nok er det ikke altid, at det lykkes, når vi kigger i krystalkuglen, men lige når det gælder fremtiden for Kim Frausing, så ramte undertegnede, juniorredaktøren, plet.

For det er jo bare et par uger siden, at vi her på vinderlisten gjorde os kloge på, at der godt snart kunne ske noget i Danfoss-toppen.

Jeg tænker, at Danfoss-bestyrelsen har siddet i Nordborg på Als og læst med og endelig har erkendt, at det var på tide at få Niels B. Christiansen bugseret ud af Danfoss – og Kim Frausing ind i CEO-kontoret.

Helt sådan er det nok ikke gået til, men det er interessant at se, hvordan Danfoss gentager sig selv i forbindelse med udnævnelsen. For det samme skete, da Niels B. Christiansen blev CEO for ni år siden. Han var kronprins og var blevet klædt på til jobbet – bl.a. via bestyrelsesposter ude. Det samme gælder Kim Frausing, som nu må træde ud af Niels B. Christiansens lange skygge.

Pengene fosser ind for Foss-familien

Peter Foss - Foss. Fold sammen
Læs mere

Ja undskyld for den floskelfyldte overskrift.

Men det er jo nærliggende, når man ser historien om, at Foss-familien kan hive 461 mio. kr. ud i udbytte efter et fremragende år i familiekoncernen, der lever af at producere måleudstyr til fødevareindustrien.

Foss-familien var i mange år mest kendt for at have gode relationer til konge­huset. Men i det stille har man i løbet af mange år skabt en fremragende forretning, hvor nestor Niels Foss og siden sønnen Peter Foss har skabt stabil fremgang og tjent gode penge år efter år.

Det er den slags nichevirksomheder, som i virkeligheden kendetegner dansk erhvervsliv ganske godt.

Man er ikke kendt i den brede offentlighed – udover måske for engagementet i vilkårene for familievirksomheder – men har styr på sine ting og styr på at få tjent de fornødne penge.

Det er i virkeligheden relativt banalt. Men ikke desto mindre godt gået, og det er svært ikke bare at ønske til lykke.

Ugens nedture

 

Så ramte Borgen »muren«

Thomas F. Borgen - Danske Bank. Fold sammen
Læs mere

Av-av, så ramte også Danske Bank-topchef Thomas Borgen »muren.« Moldova-skandalen har Danske Banks filial i Estland som omdrejningspunkt. Og nok ligger sagerne nogle år tilbage, men altså, Thomas Borgen, vi taler om milliarder!

Skjules kan det ikke, at disse afsløringer endnu engang stiller spørgsmål ved, om bankerne – og herunder også Danske Bank – hidtil har taget bestræbelserne på at komme økonomisk kriminalitet og hvidvaskning tilstrækkelig alvorligt.

Netop Thomas Borgen har hos gossip-redaktionen været en hyppig gæst på vinderlisten som den nye type leder, der selv går ud og »fronter« de forskellige temaer, som Danske Bank måtte være involveret i. Og derfor er der da også et lillebitte point til Thomas Borgen for samme dag, som hvidvasksagen bryder frem, at stille sig op og forklare og forsvare banken. Det hører med til jobbet som topchef. Og en af grundene til, at netop topchefers løncheck er så store som de er. Derfor nødvendigt, at Danske Bank og Borgen nu får en tur i tørretumblereren.

Nets-formand uden »fingerspitzengefühl?«

Inge K. Hansen, Nets. Fold sammen
Læs mere

Først en undskyldning til nordmændene: Gossip-redaktionen har intet imod nordmænd, så skulle det være slået fast. Men det er pokkers svært at komme uden om hele to nordmænd på denne uges taberliste. Som ovenfor nævnt Danske Bank-chefen Thomas Borgen i hvidvasksagen, og heller ikke Nets-formanden Inge K. Hansen imponerede i denne uge.

Nets-formanden mødtes i denne uge med en lille skare af sine tusinder af aktionærer på årets generalforsamling. Aktionærer som har tabt ni mia. kr. siden børsnoteringen i september 2016, og aktionærer som har kunnet se til, at mens aktionærerne økonomisk har måttet lide, så er der anderledes solskin på ledelsesgangen i Nets. Og øhh, Inge K. Hansen, det burde du måske have håndteret lidt mere fikst end at starte med udmeldingen om, at Nets er »i en fantastisk udvikling«.

Gossipperne forlanger ikke, at norske Hansen kender det tyske ord »fingerspitzengefühl,« men hvis ikke, så ville det måske være en god idé at lære det.

Det sidste ord næppe sagt i Don Ø-sagen

Flemming Østergaard - tidl. Parken. Fold sammen
Læs mere

Den tidligere Parken-formand Flemming Østergaard fik en syngende lussing af Landsretten med den voldsomme skærpelse af dommen i kursmanipulationssagen i Parken.

En domsafgørelse, der givetvis deler vandene ikke bare i København og omegn, men også i erhvervslivets top. Meget kan man sige om Flemming Østergaard, alias Don Ø – og det gør man så også, skal jeg da hilse og sige – men kedelig og panelkrybende er han ikke. Derfor vil nogen i erhvervslivets top juble og andre beklage den skærpede dom i Landsretten. Business-verdenen er ellers ikke kendt for de store følelser, men Parken-sagen er en helt særlig undtagelse.

Flemming Østergaard har i tidens løb været oppe og nede på gossippernes altid hårde, men retfærdige liste over ugens gøren og laden på de bonede gulve. Kursmanipulationssagen er et klokkeklart nederlag for Flemming Østergaard, men kender man ham ret, byder hans kampgejst ham at komme igen. Og det vil gossipperne selvfølgelig loyalt følge.