Ugens op- og nedture

Jakob Baruël Poulsen Fold sammen
Læs mere

Ugen opture

 

Det kører for Baruël & Co.

Det er som en stor magnet, der bogstaveligt talt suger penge til sig. Multimilliarden forstås. Bag det anonyme navn Copenhagen Infrastructure Partners er der fem partnere med en vis hr. Jakob Baruël Poulsen i spidsen. Og ja, det var ham, der i sin tid var den direkte anledning til hurlumhejet i DONG, hvor den daværende topchef Anders Eldrup blev fyret.

I 2012 etablerede Baruël Poulsen og fire øvrige partnere Copenhagen Infrastructure Partners. En tordnende succes, hvis man skal tro hyppigheden af ansættelser. Udover de fem partnere er der 35 ansatte heraf otte studerende. CIP har netop annonceret sin tredje fond. Samlet set har CIP hentet kapitaltilsagn på 25 mia. kr. i de foreløbigt tre fonde. Pensionskasserne står i kø for at være med. CIP gør sig inden for store energiløsninger. Finder langsigtede projekter og kobler disse sammen med investorer med dybe lommer. Det er der penge i, hvor meget er ikke helt til at vide. Baruël & Co rutter ikke just med oplysninger om gevinsterne i CIP-forretningen.

Laila Mortensen – den stille succes

Laila Mortensen, Adm. Direktør for Industriens Pension. Fold sammen
Læs mere

Laila Mortensen er ikke til de store armbevægelser. Hun er direktør for en af de store pensionskasser for ansatte i industrien, deraf navnet Industriens Pension, og forvalter en samlet pensionsopsparing i omegnen af 150 mia. kr. for flere end 400.000 medlemmer. Og det gør Laila Mortensen og hendes 200 kolleger i pensionskassen sådan set ganske godt. Laila er en succes.I denne uge kom 2016-regnskabet, fint og nydeligt, og pensions­kassen er tilfreds med at ligge i den bedste halvdel. Nu skal man tage pensionskassers anprisninger af egne evner med et gran salt, fordi de forskellige pensionskasser plejer at finde nogle nøgletal i regnskabet, som pudsigt nok altid placerer dem i den bedste halvdel. Gossipperne ville gerne høre lidt mere om Laila Mortensen, men hjemmesiden – som sandt for dyden ikke er noget at råbe hurra for – kan ikke hjælpe med oplysninger om pensionskassens topchef. Så derfor blot disse fakta: Laila Mortensen, 52 år, aktuar af uddannelse, årsløn 4,1 mio. kr. og boss i Industriens Pension siden 2008.

Thise overgiver sig aldrig – eller hva'?

Direktør i Thise Mejeri, Poul Pedersen. Fold sammen
Læs mere

Thise Mejeri fra Salling ved Limfjorden er beviset på, at ikke alt behøver at være stort. Thise kæmpede i en del år med storebror på mejeriområdet, Arla, og denne David-Goliath kamp kom Thise ganske godt igennem. I hvert fald eksisterer det økologiske andelsmejeri, der blev stiftet i 1988 af syv naive øko-mælkebønder, i dag på et solidt grundlag. Omsætningen ruller snart forbi én milliard kroner. Thise-brandet er hot i Coop-butikker som Irma med flere.

Thise Mejeri er hen ad vejen et familieforetagende. I hvert fald er den nuværende direktør Poul Pedersen, søn af den tidligere mejeribestyrer Peder Pedersen.

Med en milliardomsætning, heraf en stadigt stigende del i udlandet, skal Thise efterhånden til at finde ud af, om Poul Pedersen og hans folk vil være »lille« eller »stor«. Fra den lille biks med en fandenivoldsk pionérånd, kompromisløs økologisk kvalitet og et mantra om, at »Thise overgiver sig aldrig« til en halvstor virksomhed med fokus på nøgletal, eksportmarkeder og markedsføring. Det er udfordringen for Poul Petersen.

Ugens nedture

 

Det er dine medlemmer der taber, Dennis

Dennis Kristensen, formand for FOA (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Historien om krakkede Hesalight har over mange måneder udviklet sig fra historie til skandale. Det er tydeligt, at meget er gået galt, og at stifter Lars Nørholt har en rigtig grim sag og får svært ved at tale sig fri i en kommende retssag.

Grimt har det også været at læse historien om, hvor lidt investorer og långivere i Hesalight egentligt tjekkede virksomheden, inden de kastede bl.a. Pensam-pensions­tageres penge efter virksomheden.

I dag er adskillige hundrede millioner kroner væk, og Berlingske Business beskrev forleden, hvordan Pensam – ifølge Lars Nørholt – stort set intet tjekkede, inden de kastede penge efter virksomheden. På klassisk manér hidsede FOA-formand Dennis Kristensen sig op over historien. Han mente, at Pensam, hvor FOA-medlemmernes pensionspenge ender, havde gjort et godt stykke arbejde og havde tjekket Hesalight grundigt. Det er ved at blive en kamp på ord – altså Dennis Kristensens over for Lars Nørholts. Tilbage står bare, at FOA-medlemmernes penge er væk, og i den sidste ende er det jo sådan, at money talks.

Formanden, der ikke kan fyre sin direktør

Lars Weiss Fold sammen
Læs mere

Man skal ikke have arbejdet i en virksomhed eller en organisation i særlig lang tid, før man klart ved, hvem der bestemmer.

Det kan godt være, at direktøren i virksomheden er en slags kransekagefigur, men over direktøren findes altid en bestyrelsesformand, der med ejernes magt i ryggen har det sidste ord at skulle have sagt.

Sådan er det – i hvert fald i de fleste tilfælde. For i denne uge måtte formanden for Amager Bakke og Amager Ressource Center – det er ejerne af Amager Forbrænding og det nye milliardanlæg – Lars Weiss gå.

Lars Weiss var formand og repræsenterede den største aktionær i selskabet, Københavns Kommune, og han ville have direktør Ulla Röttger fyret.

Sådan gik det ikke. For tre mindretalsaktionærer sagde nej, og så måtte Lars Weiss gå.

Måske et det godt det samme. For skandaleprojektet på Amager er løbet løbsk. Men det er alligevel en nedtur, når en formand ikke kan få sin vilje.

Må Saxo-ejere nu nappe en ledig cykel?

Lars Seier Christensen Fold sammen
Læs mere

Normalt er det Porscher og andre potente biler, der holder på direktionspladserne ved Saxo Bank-hovedsædet i Hellerup. Men efter konkursen i bycykelselskabet Gobike, kan det være, at de to Saxo Bank-stiftere, Kim Fournais og Lars Seier (foto), skal skifte biler ud med overflødige elcykler.

For Saxo Privatbank – som hører til Saxo Bank-koncernen – er i alvorlig klemme, efter at de tidligere har sagt ja til at stille en garanti på 37 mio. kr. til det Gobike-selskab, som står for selve driften af bycyklerne.

Fremtiden for bycyklerne hænger i en tynd tråd, og derfor kan Saxo Privatbank ende med at stå med et krav om, at de skal udbetale den millionstore garanti.

Ingen ved helt, hvordan Saxo Bank overhovedet blev ­involveret i cykelprojektet. Fra starten har Gobike-projektet givet dønninger og problemer, fordi projektet har været ­både dyrt at etablere og dyrt at drive.

På rygteplanet har det været diskuteret, om Saxo Bank måske selv kunne tænkes at ville gå ind og redde projektet – men mon ikke det er for meget at tro på.