Ugens op- og nedture

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

 

Jim Hagemanns store skalp

Tænk at skulle huske navnene på omkring 480.000 ansatte! I princippet er det opgaven for danske Jim Hagemann Snabe, der er udset til at blive den næste bestyrelsesformand for den tyske megakoncern Siemens.

Det er noget af en post, han har scoret, den gode dansker. Nok har Jim Hagemann Snabe lang tids erfaring fra netop Tyskland, og alligevel er det sjældent, at tyske storkoncerner bevæger sig uden for de tyske grænser, når de skal finde personerne til at stå i spidsen for bestyrelserne.

Siemens er et fantastisk kludetæppe af en virksomhed. Elektronik, vindmøller og udstyr til atomkraftværker. Så bredt spreder koncernen sig. Det er en styrke – men også noget af en udfordring for en koncern, der har haft svært ved at finde det fokus, der bliver stadig vigtigere i en international konkurrence, hvor de enkelte konkurrenter har særlige spidskompetencer. Den udfordring skal Jim Hagemann nu løse, og sikkert er det i hvert fald, at danskeren har udsynet og evnen til at manøvrere i en lidt stivere tysk virkelighed. Så mon ikke han lykkes.

 

Larsen laver penge – trods hobbyprojekter

Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere

Der er ikke for alvor grund til at være bekymret for Jysk-kongen Lars Larsen.

For nok har der været fokus på de steder i hans koncern, hvor han taber penge, f.eks. møbler og mad, men helt ærligt med et driftsoverskud på 2,8 mia. kr., styr på kerneforretningen og en massiv formue, så skal det nok gå – sagt sådan lidt på jysk.

For Lars Larsen er jo Lars Larsen. Han tør kaste penge efter lidt hobbyagtige projekter, og set udefra ville jeg ønske, at flere var som han.

For virkeligheden er jo, at Lars Larsen har pengene til at satse og »lege«. Taber nogen penge på et projekt, er det ham selv, og han taber netop ikke andre folks penge. Derfor er vi her på gossipredaktionen så begejstrede for den jyske håndklædekonge.

Senior-gossip-chefredaktør Hansen har godt nok længe været skuffet over, at han ikke er blevet inviteret op på Larsens golfbane i Himmerland, men hans handicap er nu heller ikke noget at prale af.

Så foreløbig nøjes vi med at fejre Larsens virkelyst.

Thomas Borgen forbedrer og forbedrer

Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere

Et overskud på 20 milliarder kroner er alligevel også noget.

Men mere end overskuddet, er det værd at notere, at Thomas Borgen, Danske Banks topchef, bare fortsætter med at lægge lidt ovenpå, gøre det lidt bedre, ved hvert eneste regnskab.

Det er i virkeligheden den store succesfortælling. At Borgen har fået styr på forretningen. Han behøver ikke at lave store armbevægelser eller råbe højt, men bare køre forretningen skarpere og skarpere.

Det er generelt gode tider for bankerne i øjeblikket. Nok er renten en udfordring, men med et samfund i økonomisk bedring og færre tab på kreditorer, er det igen blevet normale gode tider i finansverdenen.

For Danske Bank er det også blevet »normale«, gode tider. Vi skal ikke mange år tilbage for at finde historierne om, hvordan banken vaklede under finanskrisen, og hvordan bankens kunder smuttede i vrede – i tusindevis. Nu er den udvikling vendt, og nye kunder kommer igen til i den store gamle bank.

Ugens nedture

Mr. Novos debut på de skrå brædder

Fold sammen
Læs mere

Den nye topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, vil sikkert betakke sig for at blive sammenlignet med USAs nye præsident, Donald Trump. Men de har det til fælles, at de begge er tiltrådt i deres nye job i januar 2017, og de har også det til fælles, at de er blevet vurderet og vejet, inden de har fået mulighed for at bevise, hvad de kan udrette i det nye embede. Sådan er verden så uretfærdig – også den gossipske verden.

Gossipperne var store i slaget og gjorde Lars Fruergaard til vinder, da han i efteråret 2016 blev udnævnt. Forventningens glæde. Nu har han så landet sit første regnskab og gjort sin kommunikative entré som den nye Mr. Novo. Og tja, bom-bom-bom, vel ikke ligefrem overbevisende. Én ting er selvfølgelig de dårlige økonomiske udsigter, men det kunstneriske indtryk af Fruergaards debut er heller ikke imponerende.

Lars Fruergaard selv vil nok fnyse af gossippernes tidlige dom. Men rolig nu, der kan sagtens blive plads på vinderlisten senere i 2017.

Sorry, kære topchef – du er overflødig

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere

Av-av, tøjvirksomheden IC Group har fyret sin topchef Mads Ryder, fordi tjah, han er simpelthen blevet overflødig. Og så røg Mads Ryder ud med en times varsel. Det er dog ikke første gang, at IC Company fyrer på chefgangen. Virksomheden er storforbruger af adm. direktører. IC Group styres fortsat af stifteren Niels Martinsen, som i dag arbejder i baggrunden som menigt bestyrelsesmedlem. Men med en ejerandel over 40 procent er det Martinsen, der trækker i trådene. Og disse tråde har ikke været trukket så heldigt på det seneste. Økonomien skuffer, og aktierne har tabt i værdi. Eftersom man ikke kan fyre en ejer, må den daglige topchef selvfølgelig holde for. Mads Ryder har ikke kunnet levere.

Niels Martinsen var ellers superglad, da det lykkedes at gafle Mads Ryder i 2013. »I bestyrelsen er vi både glade og stolte over at få en kapacitet som Mads Ryder om bord,« lød det fra den daværende bestyrelsesformand.

Nu er det så besluttet at dele IC Group op i mindre enheder, og så er der slet ikke brug for en koncerndirektør.

Benzin i blodet, men ingen penge i banken

Foto: Claus Fisker. Fold sammen
Læs mere

Vejles benzinkonge, Olaf Haahr, har været med, længe før olien sprang fra Nord­søen første gang. Men Haahr er heller ikke olieproducent. Han er først og fremmest købmand. Nu er han gået konkurs. Olaf Haahr er blevet kaldt meget igennem tiden, men aldrig kedelig.

Den nu 79-årige Olaf Haahr er en alt-eller-intet-type. Det har gjort ham til rigmand flere gange. Nu er kreditorerne i hans selskab, O. Haahrs Olieimport, dog ved at indhente ham efter flere års underskud. Det betyder, at flere af Olaf Haahrs ejendomme er sat til salg.

Konkursbehandlingen har været undervejs længe. Til det sidste blev der forsøgt en rekonstruktion. Men forgæves, ifølge Haahr selv, fordi kreditorbankerne ikke kunne enes. Og nu går han så også personligt konkurs. For sent at lytte til det gamle råd, som gossipperne lever efter; pantsæt aldrig din frihed i bankerne.

Olaf Haahr har haft sine op- og nedture i oliebranchen siden 1960. Typisk som den lille mand mod de store mastodonter. Set i det lys vil vi savne Haahr.