Ugen på forkant: Vil Lars Rohde lægge arm med Joachim B. Olsen

Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance har langet ud efter Nationalbanken, som han mener skal »tie stille, passe krone­kursen og sørge for, at vi har to pct. inflation. Slut«. Det synspunkt kan nationalbankdirektør Lars Rohde nu udfordre, når han fremlægger bankens syn på dansk økonomi på onsdag. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

I løbet af sommeren er National­banken blevet stærkt udfordret af Joachim B. Olsen med dagbladet Børsen som sekundant.

Lad os først understrege, at debatten er interessant, og at Joachim B. Olsen har en markant evne til at skære sit synpsunkt til. Det sker alt for sjældent i den økonomiske debat.

Angrebet på Nationalbanken blev indledt i begyndelsen af juli, umiddelbart efter nationalbankdirektør Per Callesen i Børsen advarede mod overivrige politikere.

Han mente, at jagten på vækst kan gøre os fartblinde, og at det kan få politikere til at træffe lidt for friske beslutninger, som i sidste ende vil gøre den næste krise dybere.

Vi skal huske, at kriser kommer og går. Spørgsmålet er, hvornår og hvor ondt den næste krise kommer til at gøre.

Men det ville Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance ikke høre på. Han mente, at Nationalbanken politiserede, og at den skal »tie stille, passe krone­kursen og sørge for, at vi har to pct. inflation. Slut«. Børsen bakkede Olsen op.

»Han har ret,« skrev lederskribent Lisbet Røge Jensen og fortsatte:

»Nationalbanken kan løse sin opgave helt uden at blande sig i finanspolitiken og uden at hive krystalkuglen frem.«

Så var tonen lagt, skulle man mene, men lederskribenten på Børsen trådte dog lige en ekstra gang på gaspedalen, da hun kækt slog fast, at Per Callesen »er en bedre bureaukrat end en spåkone«.

Debatten om Nationalbankens rolle har efterfølgende bølget frem og tilbage hen over sommeren. Professorer og politikere har bidraget, mens Nationalbanken har holdt lav profil.

I denne uge har bankens øverste ledelse imidlertid fået et åbent vindue til at give svar på tiltale. På onsdag vil Nationalbanken offentliggøre bankens prognose for dansk økonomi. På et pressemøde vil den samlede direktion, Lars Rohde, Per Callesen og Hugo Frey Jensen, være til stede, og mon ikke de får et eller to spørgsmål om sommerens store debat om Nationalbankens rolle.

Den økonomiske prognose bliver offentliggjort i forlængelse af de tre store politiske udspil – skatte­udspil, iværksætterudspil og finansloven. Det vil være for meget at forvente, at Nationalbankens direktører vil gå i rette med de enkelte udspil, men de vil helt sikkert være meget opmærksomme på deres rolle som kronens vogtere.

Kernen er, at Nationalbanken har til opgave at analysere dansk økonomi og komme med anbefalinger til finanspolitikken, men ansvaret for finanspolitikken ligger hos politikerne. Det er ikke altid lige nemt at balancere mellem anbefalinger og kritik, for omverdenen kan hurtigt omdanne anbefalinger til en kritik af den politiske retning, særligt hvis retningen strider mod anbefalingerne.

Til alle dage vil centralbankchefer være udsat for kritik. Lars Rohdes forgænger, Nils Bernstein, er blevet kritiseret for at være for passiv op til finanskrisen i 2008, og kort før krisens udbrud kom han for skade at sige, at det danske banksystem var sundt og robust.

I mange år anså økonomer og markedsanalytikere den amerikanske centralbankchef Alan Greenspan for at være den guddomlige tryghed, men han kunne heller ikke forudse finanskrisen, og efterfølgende er han blevet beskyldt for at føre en for lemfældig pengepolitik.

Nationalbankdirektører er ikke orakler, men deres opgave er nu en gang at holde øje med økonomien og komme med anbefalinger ud fra den viden, der er til stede. Politikerne kan vælge at tilsidesætte anbefalingerne, men det vil være skadeligt for den økonomiske debat, hvis Nationalbankens stemme blev parkeret i kælderen side om side med guldbarrerne.

Som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) flere gange har sagt, så har politikere på Borgen sort bælte i at bruge penge. Det vil ikke skade med lidt økonomisk modstand fra uafhængige eksperter.

Kritikerne af Nationalbankens rolle kan i øvrigt med fordel slå op i lovgrundlaget for banken.

Godt nok er loven underskrevet i 1936 af »Christian den Tiende, af Guds Naade Konge til Danmark og Island, de Venders og Goters, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg«, men den står stadig ved magt og fortæller, at Nationalbanken skal »opretholde et sikkert Pengevæsen her i Landet samt at lette og regulere Penge­omsætning og Kreditgivning«.

Hvis opgaven skal løses, må Nationalbanken med rette løfte stemmen, når poltikerne bliver for ivrige.

Claus Skovhus er Berlingske Business’ opinionsredaktør