Ugen på forkant: Pyha, selv om politikerne slås, er økonomien i topform

Der er ingen tvivl om, at de sidste dages julehandel vil fylde godt i statistikken for privatforbruget, men er det nok til at stimulere BMP-væksten? Foto: Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere

Så er det lige før. Snart breder panikken sig for alvor. Nej, ikke på børsen, men blandt de ægtefæller (nok mest mænd), som på sidste­dagen, før træet tændes, haster ned til smykkebutikken eller på nettet for at booke wellness-weekenden. Der skal være noget under træet, noget at pakke ud.

Ingen tvivl om, at disse sidsteøjebliks panikkøb vil fylde godt op i statistikken for privatforbruget sammen med december måneds generelle forbrugsræs. Men er det nok til at stimulere BNP-væksten?

Dansk økonomi er bomstærk. Ikke på grund af privatforbruget, men snarere på trods af det.

De seneste tal for forbrugertilliden fra Danmarks Statistik viser ellers, at vores tillid til den økonomiske fremtid er ganske stabil. Ikke overstadig, men jævnt positivt stabil. Alligevel er vi tilbageholdende med at gå shop-amok, og derfor bliver det spændende at følge denne uges tal for juleomsætning, typisk målt ved foreløbige tal for dankortomsætning.

Interessant bliver det at få konstateret både, hvor meget decembers julehandel fylder i det samlede forbrugsmønster, men i høj grad også at få en fornemmelse af, hvad den ekstremt hypede Black Friday har betydet for julehandelen – altså om en del af december-forbruget »blot« er flyttet til november.

Det er i vid udstrækning jule­handelen, der i sidste ende vil definere udviklingen i danskernes forbrugs­mønster for hele 2017.

Tirsdag sender Danmarks Statistik tal ud for betalingsbalancen for tredje kvartal 2017. Ikke at de er voldsomt spændende, for månedstallene er allerede kendte. Disse tal vil endnu en gang bekræfte, at den danske betalings­balance hører til i verdenstoppen.

Mandag udsender økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille den seneste opdatering om dansk økonomi, regeringens økonomiske redegørelse. Et pudsigt tidspunkt, eftersom det er midt i den finanslov, som er forhandlet på plads, men altså ikke vedtaget. Hm!

Forvent glæde og begejstring, når Simon Emil taler om dansk økonomi lige nu og om udsigterne for 2018. Dog måske tilsat en behersket forventning til netop det skuffende privatforbrug.

Mens danskerne således kan glæde sig over generelt stabil økonomisk vækst, kan vi samtidig tage det nogenlunde roligt, at de politiske kamphaner på Christiansborg har gang i en række ideologiske kampe. Dramaet på Christiansborg er spændende at følge med politiske briller, men det har ikke den store betydning, hvis man tager de økonomiske briller på.

Og mens vi nu er ved politik. Mandag ventes formanden for det Systemiske Risikoråd, nationalbankchef Lars Rohde, at komme med rådets indstilling til regeringen om at flytte foden fra speederen til bremsen, stramme op og derved blandt andet lægge låg på prisstigningerne på boligmarkedet, konkret ved at aktivere den såkaldte »kontracykliske kapitalbuffer«.

Et godt gæt er, at erhvervsminister Brian Mikkelsen høfligt vil kvittere for denne rådgivning – og så ellers gå videre med »business-as-usual.«

Tirsdag 19. december er der i øvrigt ekstraordinær generalforsamling i Københavns Lufthavne som følge af det interessante skifte i ejergruppen bag.

Den australske kapitalfond Macquarie har solgt sine aktier til danske ATP. Det betyder, at Macquaries to folk i bestyrelsen glider ud, og at nye folk skal ind.

ATP sætter sin egen mand ind i bestyrelsen, nemlig Ulrik Dan Weuder, som til daglig er chef for ATPs alternative investeringer. ATP lagde for nogle måneder siden ti mia. kr. på bordet for en langsigtet aktiepost i lufthavnen, og derfor giver det selvfølgelig god mening, at ATP nu overtager næstformands­posten og bliver aktiv ejer.

Men helt let er det ikke at få kabalen til at gå op. Det er således ikke lykkedes at få sat navn på endnu et nyt medlem til bestyrelsen inden indkaldelsen til generalforsamlingen på tirsdag.

Umiddelbart skulle ejerskiftet i Københavns Lufthavne ikke betyde det store, men det bliver nu alligevel interessant at følge det ellers velfungerende selskab i de kommende år, hvor ATP som langsigtet investor ikke behøver at presse citronen så hårdt, som den australske kapitalfond hidtil har gjort. Men stay tuned, vi følger udviklingen nøje og kan godt se ændringer i 2018.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator