Ugen på forkant: Netværkere mødes – og sød musik opstår

I en uge, hvor kapitalfonden Axcel samler den egentlige storkapital til træf, bliver den store virksomhedsnyhed friske regnskabstal fra Mærsk på torsdag.

Spørgsmålene om opsplitningen af A.P. Møller - Mærsk hober sig op. Men vil topchef Søren Skou svare på dem i forbindelse med fremlæggelsen af nye regnskabstal på torsdag? Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da disse linjer blev skrevet, var præsidentvalget i Frankrig ikke afgjort, men alle menings­målinger, analyser og strømpile tydede på, at businessverdenens foretrukne kandidat, Emmanuel Macron, skal i gang med at tage mål til præsidentstolen i Élysée-palæet.

Hvis det som ventet er resultatet, udebliver kaos, og det bliver business as usual på børsmarkederne, altså opad.

Fredag eftermiddag kom de såkaldte kongetal for den amerikanske økonomi – antallet af nye job – og de overraskede positivt. Dette fik aktierne til at stige yderligere, og den trend kan sagtens fortsætte ind i denne uge.

Ugens helt store regnskabsøvelse er offentliggørelse af kvartalstallene fra A.P. Møller - Mærsk. Det sker torsdag. Vent ikke de store overraskelser i selve kvartalsmeddelelsen – topchef Søren Skou & Co. formodes at leve op til børsmarkedets positive forventninger til Mærsk. Afgørende bliver udsigterne for resten af 2017.

Egentlig er det forkert at nævne topchefen, Søren Skou, i denne forbindelse. Så vidt vides trækker Søren Skou sig på dagen tilbage til sit kontor for at overlade scenen til finanschefen, Jakob Stausholm. I hvert fald over for medierne. Det kan man have mange meninger om, og man kan diskutere, hvor megen tid topchefen skal bruge på at sige præcis det samme til det ene medie efter det andet. Men på et tidspunkt, hvor Søren Skou er noget nær usynlig i offentligheden, og på et tidspunkt, hvor Mærsk med opsplitningen står midt i en af de største strategiændringer nogensinde, er det påfaldende, at Søren Skou trækker stikket.

Mærsk håber givetvis at kunne holde tingene skarpt adskilte: regnskab for sig og ny struktur med opsplitning for sig.

Det kan man vælge at tolke på den måde, at processen med at få den nye struktur konkretiseret og gjort operativ trækker ud. At Mærsk-toppen ikke rigtigt har noget at sige på nuværende tidspunkt.

Ikke desto mindre hober spørgsmålene sig op. Og hvis ikke Søren Skou skal kunne svare på de spørgsmål, hvem så?

Tirsdag påbegyndes en interessant ankesag, en straffesag, i landsretten om insiderhandel. Det er en udløber af Amagerbanken-krakket. Det er denne gang ikke sagen mod Amagerbanken-bestyrelsen, hvor erstatningssagen endnu ikke er begyndt.

Tirsdag handler det om en straffesag om insiderhandel mod to tidligere ledere i Amagerbanken plus en ekstern – der er nedlagt navneforbud i sagen.

Byretten frikendte de tre for insideranklagerne, men det var anklagemyndigheden ikke tilfreds med. Derfor er der nu berammet en række retsmøder i landsretten, inden denne ret kan komme med sin afgørelse.

Tirsdag er også storkomsammendag, hvor netværk af forskellige slags mødes. Dansk Erhverv har sit årsmøde i Øksnehallen i København. Blandt andet med emnet: »Hvordan går vi fra startup til grown up?« Langt hen ad vejen et politisk, erhvervsøkonomisk topmøde med både statsministeren og erhvervsministeren på talerstolen. Dansk Erhverv er lillebror til DI, om end Dansk Erhverv de senere år er lykkedes med at markere sig stadig stærkere.

Nogenlunde samtidig tirsdag afholder kapitalfonden Axcel sin årlige Company Day i Sydhavnen i København – i DSBs gamle lokomotivværksted. Her møder der rigtigt mange netværkere op med frygteligt dybe lommer.

Axcels årlige Company Day har over årene udviklet sig til et træf for den egentlige storkapital med milliarder og atter milliarder i lommerne til investeringer. Nok det finansielt tungeste netværksmøde på året overhovedet.

Også her er der et fint, officielt pro­gram – »Globalisation at a crossroad«. Men undskyld, Venstre-finansminister Kristian Jensen, som er på talerlisten, de egentligt interessante ting foregår i pauserne og under aftenens middag.

På scenen er i øvrigt både en tidligere Mærsk-mand og en ny Mærsk-mand. Den spritnye formand, Jim Hagemann Snabe, giver sit bud på, hvilken vej vi skal tage i vejkrydset, og bagefter er den tidligere Mærsk-chef, Nils Smedegaard Andersen, blandt deltagerne i en paneldebat.

Et godt gæt er, at Smede­gaard holder sig til de brede globale temaer og ikke bliver virksomhedsspecifik.

Jens Chr. Hansen er Berlingske Business’ erhvervskommentator