Ugen på forkant: På en skala fra et til ti – hvor bekymret er du, Lars Rohde?

En ny uge truer. Umiddelbart en stille uge. Det er ved at være sidst på året. Virksomhederne og topcheferne er allerede nu ved at gøre klar til årsafslutningerne, og hvad det måtte medføre af tilpasninger med økonomisk oprydning, frasalg, justeringer på direktionsgangen etc.

Nationalbanken tager temperaturen på den danske økonomi på onsdag, hvor nationalbankdirektør Lars Rohde ventes at sætte fokus på de høje boligpriser i især København. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Og jo, det kan godt resultere i overraskelser. Forestil dig, kære læser, at jeg sidste mandag i disse spalter havde skrevet om dagbladet Børsens nye topchef. At pilen pegede på den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon. I så fald vil jeg tro, at min egen chefredaktør ville have trukket mig til side med et »pas nu på med, at fantasien ikke løber løbsk, Hansen«.

Ikke sandt? Ingen, absolut ingen, havde forestillet sig den løsning i Møntergade, hvor det lyserøde erhvervsblad holder til.

Lige med undtagelse af den headhunter hos searchfirmaet Amrop, der fandt, at »Blå Bjarne« passede som fod i hose til det jobopslag, som majoritetsejeren, den svenske Bonnier-koncern, havde lagt ud.

Det er i øvrigt pudsigt, at det var selvsamme Amrop, der i sin tid »fandt på«, at Finanstilsynets hårde hund, Ulrik Nødgaard, ville passe perfekt i rollen som chef for den anden side i finansen, nemlig lobbyorganisationen Finans­Danmark. Også dengang var der mange, der løftede øjenbrynene og udbrød: »Det kan man da ikke.«

Eftertiden har vist, at Amrop så rigtigt. Ulrik Nødgaard har formået at revitalisere bankernes lobbyorganisation. Så hold øje med Amrop, som også placerede Finansministeriets tidligere departementschef David Hellemann i Nordea (i dag i Nykredit), Carsten Stendevad i ATP osv.

November er typisk en måned med en række komsammener som konferencer, høringer og deslige.

Også i denne uge er der flere af disse events på programmet. Tænketanken Cevea og Socialdemokratiet har tirsdag en høring på Christiansborg om fremtiden for TV 2. Lige højtideligt nok at kalde det en høring – i realiteten er det en snak om TV 2.

Men nuvel, TV 2 er interessant, fordi stationen igen, igen er på statens salgsliste. Det har TV 2 ganske vist været i de seneste 10-15 år, men forskellige forhold har løbende udskudt disse planer.

Det er da også spørgsmålet, om det denne gang bliver relevant. Tanken er at skyde TV 2 af, når der kommer et medieforlig på plads i 2018.

Spørgsmålet er, om regeringen kan finde sit salgsflertal på Christiansborg. Social­demokratiet er imod, og Dansk Folkeparti vil kun sælge til danskere – uden dog helt at præcisere, hvem der er danskere i denne forbindelse.

Uvist af hvilken grund optræder kun de to politikere Mogens Jensen (S) og Britta Bager (V) på denne høring, mens DF ikke er på listen.

Også tænketanken Kraka er i denne uge ude at profilere sig. Kraka er gået sammen med konsulenthuset Deloitte om en konference onsdag med titlen »Small Great Nation« med fokus på det store spørgsmål: »Hvad skal Danmark leve af i frem­tiden?« Der er fine navne blandt de optrædende, men det tema er da godt nok tygget godt og grundigt igennem over de senere år. Spændende om der kan komme nye ting frem.

Mere interessant bliver nok briefingen på onsdag fra Danmarks Nationalbank om den finansielle stabilitet i Danmark.

Politikerne er skræmte ved udsigten til en ny finanskrise. Derfor har nationalbankdirektør Lars Roh­de og hans folk fået besked på løbende at analysere og holde øje med den finansielle stabilitet.

Lige nu er der fred og ingen fare. Vi har økonomisk vækst, arbejdsløsheden er lav, tabene i bankerne er lave, og indtjeningen er høj. Med det historisk lave renteniveau har danskerne ikke problemer med at betale udgiften på boliglånet. Men den idyl varer ikke ved.

Jeg vil tro, at Lars Rohde hæver sin advarende pegefinger endnu mere med tanke på de fortsat stigende boligpriser i København og de andre større byer. Det er i gode tider, grundlaget for den næste finanskrise lægges.

Derfor er det også i gode tider, der skal strammes op over for prisstigningerne på boligmarkedet. Mon ikke det bliver essensen i Rohdes aktuelle status for den finansielle stabilitet. Spørgsmålet er, om politikerne har modet til upopulære beslutninger om at lukke en anelse luft ud af boligboblen.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator