Ugen i grafer: USAs »kongetal« skuffer

Vi har samlet de vigtigste nøgletal fra den forgangne uge i fem grafer. Og så ser vi frem mod de vigtigste nøgletal og begivenheder i den kommende uge.

De amerikanske olielagre er steget støt de seneste måneder, og det er en af årsagerne til, at olieprisen er faldet markant i den samme periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER

Denne uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi centrerer sig om USA, hvor en lidt skuffende jobrapport netop er blevet offentliggjort.

Og på trods af Donald Trumps ivrige forsøg på at bekæmpe det store amerikanske handelsunderskud, så voksede handelsunderskuddet i oktober og er nu på det højeste niveau i ti år.

I Danmark er der kommet nye tal for boligmarkedet. Tallene viser, at det ikke går helt så stærkt på boligmarkedet, som vi har været vant til de seneste par år. Og fra august til september faldt prisen på både huse og lejligheder.

USAs »kongetal« misser forventningerne
Det amerikanske »kongetal«, tallet for beskæftigelsen i USA, viser, at der blev skabt 155.000 job uden for landbruget i november. Ifølge Bloomberg havde økonomerne forventet 198.000 nye job.

Derudover viser jobrapporten, at den amerikanske arbejdsløshed fortsat lyder på 3,7 pct., og at timelønningerne steg med 0,2 pct. i november.

Det amerikanske handelsunderskud vokser
Alene i oktober måned havde USA et handelsunderskud på 55,5 mia. dollar. Handelsunderskuddet, der er det største i ti år, er bestemt ikke noget, som huer Donald Trump, der i sin tid som præsident har kæmpet hårdt for at mindske underskuddet. Det har kastet USA ud i en handelskrig med Kina, der dog er blevet sat på standby i 90 dage, mens de to lande forhandler.

Laveste erhvervstillid i Storbritannien siden Brexit
Usikkerheden og den generelle afmatning af verdensøkonomien ser ud til at påvirke de britiske virksomheder negativt. I hvert fald er PMI-indekset, der måler aktiviteten i britisk erhvervsliv, faldet til det laveste niveau siden Brexit-afstemningen i 2016.

USAs olielagre bugner
De amerikanske olielagre plejer at toppe i starten af året, men i år ser det noget anderledes ud. For mens prisen på olie er dykket markant de seneste uger, er USAs lagre af råolie vokset. Noget tyder på, at udbud og efterspørgsel ikke matcher hinanden helt som forventet.

Prisen på huse og lejligheder dykkede i september
Torsdag kom der dårlige tal for de danske boligejere. Fra august til september faldt prisen på lejligheder med 0,4 pct., mens prisen på huse faldt med 1,4 pct. De faldende boligpriser kan bl.a. skyldes, at der blevet strammet op på kreditreglerne for lån til bolig og den usikkerhed, der hersker om den fremtidige beskatning. På trods af faldet er de danske boliger stadig mere værd i dag, end de var for et år siden.

I den følgende uge vil vi holde øje med følgende nøgletal og begivenheder i dansk og international økonomi:

  • Nye tal for den danske udenrigshandel offentliggøres fredag.
  • Nye tal for inflationen i USA offentliggøres onsdag.
  • Den Europæiske Centralbank (ECB) holder rentemøde torsdag.
  • Nye tal for aktiviteten i den tyske fremstillingsindustri offentliggøres fredag
  • Nye tal for detailomsætningen i USA offentliggøres fredag.