Ugen i grafer: Stort fald i USAs handelsunderskud

Væksten i Europa er vej ned, og USA handelsunderskud er faldende. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af ugen i international økonomi fortalt i fem grafer.

Mens USA fortsat forhandler med Kina om en løsning på de to landes handelskonflikt, viser nye tal, at USAs handelsunderskud faldt i november. Det er første gang i flere måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Den seneste uge har budt på flere tal, der vidner om, at væksten er på vej ned i Europa. Det gælder blandt andet Italien, hvor økonomien er gået så meget ned i gear, at EU-Kommisionen nu venter, at økonomien kun vil vokse med 0,2 pct. i år.

I USA er der kommet nye tal for landets samhandel med omverdenen, og her kan landets præsident, Donald Trump, glæde sig over, at det massive handelsunderskud er faldet en smule.

Skuffende vækst i Italien

Det kniber med at holde gang i økonomien i Italien. I sidste uge offentliggjorde det italienske statistikbureau tal, der viste, at italiensk økonomi var i teknisk recession i andet halvår af 2018. Onsdag viste nye tal så, at detailsalget faldt med 0,6 pct. i december sammenlignet med samme periode året før, og torsdag offentliggjorde EU-Kommisionen sin vinterprognose for europæisk økonomi. Her er vækstudsigterne for den italienske økonomi i 2019 nedjusteret fra 1,2 pct. til 0,2 pct.

Svag ordreindgang i Tyskland

Heller ikke Tysklands økonomiske dagsform er i top. Både produktionen og ordreindgangen i den tyske industri faldt i december mere markedet havde ventet, ligesom EU-Komminsionen også har høvlet et godt stykke af forventningen til væksten i tysk økonomi i 2019 - fra 1,8 pct. til 1,1 pct.

Svage PMI-tal fra Brexitland

Mens bølgerne går højt mellem politikerne i det britiske parlament, ser erhvervslivet stadig mere dystert på fremtiden. Det kommer tydeligt til udtryk de svage PMI-tal fra IHS Markit, der månedligt tager temperaturen på erhvervstilliden i Storbritannien.

Fald i USAs handelsunderskud

I et forsøg på at nedbringe USAs milliardstore handelsunderskud har landets præsident, Donald Trump, kastet sig ud i en langvarig handelsstrid med Kina, der er sat i bero frem til den 1. marts, mens de to lande forhandler om en aftale. Mellem forhandlingerne kan Trump dog glæde sig over nye tal, der viser, at handelsunderskuddet i november faldt for første gang i et halvt år.

Mindre klare ISM-tal fra USA

Fra USA er der også kommet nye ISM-tal for fremstillingsindustrien. Tallene viser, at fremstillingsindustrien ser mere positivt på fremtiden. Det står dog i kontrast til sidste uges svage ISM-tal for serviceindustrien. De modstrittende ISM-tal gør det svært at blive helt klog på retningen for amerikansk erhvervsliv, men set over de senste måneder ser ud til, at indkøbscheferne generelt er blevet mindre optimistiske.