Ugen i grafer: Skuffende tal fra Kina og USA gav modvind på de finansielle markeder i årets første uge

Åres første uge bød på skuffende nøgletal fra Kina, mens der kom lidt blandede tal fra USA. Det er noget af det, du kan blive klogere på i dennes uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi fortalt i fire grafer.

Flere af de globale indikatorer, heriblandt inden for industri, pegede i denne uge en retning - Nedad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman / Ritzau Scanpix

2019 startede ud med storm og kraftig blæst, men det var ikke kun herhjemme, at det blæste op. Aktiemarkedet startede året ud med at fortsætte nedturen fra sidste år, efter der kom skuffende PMI-tal fra Kina tirsdag. Den dårlige stemning fortsatte, da der torsdag kom svage tal fra USA, mens der fredag kom positive jobtal fra USA som styrkede dollaren.

Skuffelsen fra Kina

Det kinesiske PMI-tal, der måler aktiviteten inden for fremstillingsindustrien, faldt til det laveste niveau i 19 måneder. Samtidig kom tallet under 50, hvilket er et vigtigt niveau, da det indikerer, at væksten i sektoren er aftagende. Det har skabt øget frygt for, at verdens anden største økonomi står over for en kraftig økonomisk opbremsning.

I USA var retningen også nedadgående

Torsdag aften kom de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien (ISM-indekset), som tog et kraftigt dyk fra 59,3 i november til 54,1 i december. Nærmere beskrevet var dette det største fald i ISM-indekset siden oktober 2008, og indekset er nu på det laveste niveau i to år. Faldet antyder, at aktiviteten nu er kommet ned i et lavere gear.

Jobtal fra USA overrasker positivt

Fra USA kom også det amerikanske »kongetal«, tallet for beskæftigelsen i USA. I december blev der skabt 312.000 nye job uden for landbruget, hvilket var væsentligt over de 176.000 nye job, der blev skabt i november. Estimater fra Bloomberg viser, at der var ventet en jobskabelse uden for landbruget på 184.000 i december. Samtidig steg den gennemsnitlige timeløn med 3,2 pct. i forhold til samme periode et år tidligere, og arbejdsløsheden steg fra 3,7 pct. i november til 3,9 pct. i december.

Industribarometeret i Danmark pegede nedad

Vender vi blikket hjem mod Danmark, var der ikke just noget at råbe hurra for. Industriens konjunkturindikator faldt fra 0 i november til -5 i december. Den faldende udvikling har været præget af faldende ordrebeholdning og ophobede færdigvarelagre inden for industrien, og viser således, at stemningen for fremtiden hos industrisektoren er blevet mere pessimistisk.