Ugen i grafer: Nedgang i kinesisk udenrigshandel og en overraskende styrkelse af det britiske pund

Kinas handel med udlandet er dykket gevaldigt, og så er det blevet lidt dyrere at shoppe i London. Det er noget af det, du kan blive klogere på i dennes uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi fortalt i tre grafer.

Ugen i grafer Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / Ritzau Sacnpix

Tager man et hurtigt kig på diverse nyhedsoverskrifter rundt om i verdenen, synes der at være udvalgte ord der går igen og igen. Heriblandt kan nævnes ”politisk usikkerhed, manglende forbrugsvillighed og specielt Brexit”.

Efter en uge der må siges at have haft fokus på politisk tumult med især Brexit i fokus, ser vi på nogle af de globale makroøkonomiske nøgletal der er kommet i ugens løb. Ugen har blandt andet budt på inflationstal fra EU, og større udsving i det britiske pund. Vi starter dog i Kina, hvor udenrigshandlen led et knæk i december.

 

Kinesisk udenlandshandel

Den kinesiske udenlandshandel faldt kraftigt i december. Faldet skete både i den kinesiske import fra udlandet samt i eksporten til udlandet. En del af forklaringen kan skyldes lagerophobning i specielt USA, da der er tidligere på året har været høje handelsrater. Dog er det globale fald i forbruget en faktor, som har direkte betydning for den kinesiske udenrigshandel.

Det britiske pund

Mange internationale valutaspekulanter har i denne uge haft deres øjne rettet stift imod udviklingen i det britiske pund. Modsat adskillige analytikeres forudsigelser, blev det britiske pund markant styrket i kølvandet på det britiske underhus nedstemning af Theresa Mays Brexit-aftale med EU. Dermed kom det britiske pund op på et niveau der ikke er set siden november sidste år.

Euroområdets inflation

Inflationen i december ramte 1,6 pct. med en kerneinflation på 1 pct. Faldende energiomkostningerne var den væsentligste årsag til den lavere inflation, hvilket skyles de lave oliepriser i slutningen af 2018. Derudover var fødevareprisudviklingen også lavere i 2018, hvorimod udviklingen i servicepriser forblev uændrede på trods af lønstigniner i det meste af EU. Der er ingen ting på, at højere lønstigninger slår igennem på inflationen.

Amerikansk erhverstillid

Optimismen hos amerikanske boligentreprenører faldt kraftigt mod slutningen af 2018 og skabte bekymring for en større afmatning på boligmarkedet. Indekset steg en anelse i januar, så man undgik et totalt kollaps. Det ændrer dog ikke på, at boliginvesteringerne ser pressede ud i årets første kvartal.

Frankrigs budgetbalance

På trods af en svag økonomisk vækst og lavere renteudgifter har det franske budgetunderskud de seneste fire måneder været større end i samme periode i 2017. Der er udsigt til en yderligere forværring i år som følge af de nye tiltag efter gadeurolighederne i november og december. Det er en udfordring for det finanspolitiske regelsæt i euroområdet.