Ugen i grafer: Højere oliepris trækker renten op i Norge

Humøret hos de tyske industrivirksomheder er helt i bund, mens der er så godt gang i den norske økonomi, at Norges Bank har valgt at hæve renten. Det er noget af det, du kan blive klogere på i dennes uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi fortalt i fem grafer.

USAs præsident, Donald Trump, har længe presset på - med byger af Twitter-udbrud - for at få den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at holde renten i ro. Og onsdag fik Trump endelig sin sejr - sådan da.

For nok har centralbanken valgt at holde renten i ro året ud, men det sker, fordi centralbanken ser mindre lyst på den amerikanske økonomi.

Det og meget mere kan du blive klogere på i denne uges gennemgang af de mest interessante nøgletal, hvor vi starter med at tage temperaturen på den norske økonomi.

Den norske centralbank sætter renten op

Norges svar på Nationalbanken, Norges Bank, følger op på forventningerne med en rentestigning på 25 basispoint, fra 0,75 pct. til 1 pct. Renten bliver justeret op på trods af øget global usikkerhed og udskydelsen af rentestigningerne i USA. Det skyldes, at den norske økonomi har bevæget sig fremad i et lidt hurtigere tempo end forventet, og at oliepriserne er steget noget mere end ventet.

Den amerikanske centralbank udskyder rentestigninger

Den amerikanske centralbank nedjusterede beskrivelsen af den aktuelle økonomiske situation. Det blev fulgt op med en nedjustering af udsigterne for den økonomiske vækst og inflationen. På trods af betydelige tiltag i Kina for at stimulere væksten, og samtidig med at man ikke forventer recession i euroområdet, så udskydes rentestigninger i USA. Det eneste som retfærdiggør nedjusteringen er øget global usikkerhed, som kan øge risikoen for en afmatning i amerikansk økonomi, vurderer Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie.

Brexit-forlængelse på vej

De 27 EU-lande beslutter sig for at give Storbritannien en kort ubetinget forlængelse af tidsfristen for Brexit. Hvis Underhuset afviser aftalen igen, må Storbritannien forlade EU eller alternativt indikere om en anden udvej til EU-rådet. Theresa May har stadig ikke fundet et flertal for sin aftale, dog ser det ud som om, at et flertal ikke ønsker at forlade EU uden en aftale. Pundet tabte den tidligere stigning efter meddelelsen, men genvinder lidt fredag. Derudover kommer det til udtryk i vores Toplederpanel, at Brexit er den største bremseklods for virksomhedernes vækst i 2019.

Tyske virksomheders optimisme er helt i bund

Det tyske PMI (Purchase Managers' Index) fra Markit viste et stort fald yderligere ned i området, der indikerer økonomisk tilbagegang. Det ser meget dårligt ud for Tyskland og euroområdet. I Tyskland falder indekset til 44,7, hvilket er det laveste niveau i over seks år. Det skyldes især svagere ordreindgang i industrien og samtidig falder PMI i euroområdet til 47,6.

Stærke beskæftigelsestal - i hvert fald på overfladen

Den private beskæftigelse er steget kraftigt siden 2013. Og på en god dag kan antallet af danskere på offentlig forsørgelse komme længere ned. Dog ser det knap så godt ud med den faktiske udvikling på arbejdsmarkedet, hvor den gennemsnitlige arbejdstid har været faldende. Det er den private servicesektor og den offentlige sektor, som trækker ned.