Ugen i grafer: Dansk økonomi i fremgang - men forbrugertilliden dykker

Dansk økonomi er i fremgang, men tilliden hos de danske forbrugere er knækket. Det er noget af det, du kan blive klogere på i dennes uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi fortalt i fem grafer.

Den danske beskæftigelse steg i oktober med 5.000 personer. I alt var der 2.764.800 personer med et lønmodtagerjob i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Denne uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi har særligt fokus på de danske nøgletal. For fredag morgen har Danmarks Statistik nemlig sendt en byge af økonomiske nøgletal ud.

Tallene fra Danmarks Statistik viser overordnet set, at den danske økonomi er i god gænge. Alene i oktober steg antallet af lønmodtagere med 5.000 personer, og det seneste år er antallet af danske lønmodtagere steget med 51.400 personer.

Danmarks Statistik har også offentliggjort en revideret udgave af nationalregnskabet, der viser, at Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) steg med 0,7 pct. i tredje kvartal, ligesom der er kommet stærke tal for det danske detailsalg.

Men de gode BNP- og detailsalgstal kommer samtidig med, at forbrugertilliden, der belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation, dykker til det laveste niveau i to år.

Beskæftigelsen fortsætter med at stige

Danmarks Statistiks gentagne revideringer af BNP-tallene har fået flere økonomer til at sætte spørgsmålstegn ved BNP-tallene som mål for udviklingen i dansk økonomi. I stedet opfordrer økonomerne til at se på udviklingen i beskæftigelsen, og når man ser på grafen herunder, ser det udmiddelbart ud til at gå godt for dansk økonomi.

Detailomsætningen steg i november

Også udviklingen i detailomsætningen vidner om, at der er godt gang i økonomien. På det seneste er detailomsætningen steget så meget, at den nu er på niveau med 2010.

Faldende forbrugertillid

Det seneste tal for forbrugertilliden tegner et lidt andet af de danske forbrugere, end tallene for detailomsætningen gør. For forbrugertilliden er på det laveste niveau i to år og vidner om, at forbrugerne har mindre tillid til den økonomiske fremtid end tidligere.

Stort fald i tysk erhvervstillid

Det tyske Ifo-indeks, der måler erhvervstilliden i Tyskland, tog endnu et dyk i december. Det er især de tyske industrivirksomheder, der trække tilliden ned. Industrivirksomhederne forventer nu samlet set, at omsætningen vil fald de kommende seks måneder.

Svækket forbrugertillid i Italien

De italienske forbrugere ser ligesom de danske forbrugere mindre optimistisk på den økonomiske situation. OECD nedjusterede i november forventningerne til Italiens økonomi og forventer nu, at den italienske økonomi vil vokse med 0,9 pct. i både 2019 og 2020