Ufaglærte får de usikre job

De ufaglærte er en mere marginal arbejdskraft, som kommer ind, når der er »tryk« på kedlerne i virksomheden. Men de ryger også hurtigere ud igen, fremhæver Dansk Erhverv.

Når det begynder at gå bedre for virksomhederne efter en økonomisk krise, er det tit de ufaglærte, som kommer hurtigst i job. Omvendt når det begynder at gå dårligt for virksomhederne, og de tjener for lidt penge, er det ofte de ufaglærte, som først får fyresedlen. Sådan lyder det fra cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hurtigt ind, men også hurtigt ud. Sådan er dagsordenen næsten for de ufaglærte på det danske arbejdsmarked.

Når det begynder at gå bedre for virksomhederne efter en økonomisk krise, er det tit de ufaglærte, som kommer hurtigst i job. Omvendt når det begynder at gå dårligt for virksomhederne, og de tjener for lidt penge, er det ofte de ufaglærte, som først får fyresedlen.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian. Udtalelsen kommer på baggrund af tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA. De viser, at ledigheden er faldet støt gennem de senere år, og det er først og fremmest de ufaglærte, som har været heldige og er kommet i job.

»De ufaglærte blev hårdt ramt af krisen. De er ofte en mere marginal arbejdskraft, som kommer ind, når der er »tryk« på kedlerne, men de ryger desværre også hurtigere ud igen. Det skyldes flere forhold, men blandt andet en sammenpresset lønstruktur. Det vil sige, at det koster ikke så meget mere at have en faglært end en ufaglært ansat, og derfor vælger man de ufaglærte fra, når krisen begynder at kradse,« siger Steen Bocian.

»Omvendt, så er ledigheden også faldet mere fra marts 2013 til marts i år blandt de ufaglærte,« siger Steen Bocian.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Servicesektoren i fremdrift

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen fremhæver, at servicesektoren har været i fremdrift de senere år, og her er brugen af ufaglært arbejdskraft større.

Det er en væsentlig årsag til, at det er de ufaglærte, som netop nu klarer sig bedst på arbejdsmarkedet. Han tror dog ikke på, at beskæftigelsen for andre faggrupper også vil begynde at stige mere, når der kommer mere gang i dansk økonomi.

»Investeringerne og eksporten trækker ikke meget i øjeblikket. Når der kommer mere gang i de dele af økonomien, vil det også være en anden arbejdskraft, som bliver efterspurgt. En arbejdskraft, som er mere produktiv,« siger Torben M. Andersen.